Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szilágyi Zsolt a marosvásárhelyi megemlékezésen„Van jövőnk a Kárpát-medencében!”

2019. január 9., szerda, Belföld

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek január 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Az eseményre mindhárom erdélyi magyar politikai szervezet elnöke meghívást kapott, és jelen volt Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

  • Fotó: Barabás Ákos
    Fotó: Barabás Ákos

„A madéfalvi mártírok emléke a székely és az erdélyi magyar szabadság gondolatát testesíti meg. 1764-ben Bécs követelte a behódolást, ma pedig Bukarest. Mára már a bennünket érő agresszió új formát öltött, kultúránkat, közösségünket és anyanyelvünket pedig folyamatos veszély fenyegeti. Nem mehetünk el szó nélkül a közösségünket ért és állandósult támadások mellett, ahogy szólásra kell emelkednünk politikai foglyaink érdekében is” – idézte Szilágyi Zsolt felszólalását a Néppárt tegnapi sajtóközleménye. A pártelnök szerint azonban bizakodásra ad okot, hogy a tavalyi év elején a három erdélyi magyar párt közös autonómianyilatkozatot írt alá, amelynek persze azonnal meglett a következménye: Mihai Tudose akkori miniszterelnök akasztással fenyegette meg mindazokat, akik kitűzik a székely lobogót. „Amikor ilyen és ehhez hasonló támadások érnek bennünket, újra és újra tudatosítanunk kell: a magyar szabadság azért is oly fontos számunkra, mert a történelem során számtalanszor és folyamatosan meg kellett harcolnunk érte. Mi nem akarunk senkivel, így a románsággal sem háborúságban és viszályban élni. Csak annyit kérünk, amit mi is megadunk: tiszteletet, megbecsülést, békét és szabadságot” – hangsúlyozta a Néppárt elnöke.

Szilágyi Zsolt megköszönte a Székely Nemzeti Tanács helyi és székelyföldi vezetőinek, kiemelten Izsák Balázsnak és László Györgynek is, hogy következetes és kitartó munkával szervezik meg évről évre a székely szabadság napját, s ugyanilyen következetességgel képviselik a székely önrendelkezést. „Nekünk, politikusoknak az a dolgunk, hogy megtaláljuk az összefogás lehetőségét a közös magyar ügy érdekében. Bukarestet és Brüsszelt az érdekli, ami összeköt minket, nem az, ami szétválaszt. Szerencsés helyzetben vagyunk ugyanakkor, hiszen anyaországunknak végre nemzetben gondolkodó kormánya van, amely szintén tisztában van az összefogás fontosságával, vagyis azzal, hogy a kelet-közép-európai országok együttműködése nemcsak a régiót, de egész Európát erősebbé teheti. A jövőbe vetett hittel kell dolgoznunk tehát, s még a mostanihoz hasonló, szomorú évfordulókon is egyértelműen kell kimondanunk: van jövőnk a Kárpát-medencében!” – zárta beszédét Szilágyi Zsolt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fizetésben sereghajtók

2018-ban Háromszéken is emelkedtek a fizetések, akárcsak a nyugdíjak is, ám a megye továbbra is az országos átlag alatt maradt.
2019-01-09: Belföld - :

Klaus Iohannis újrázhat

Jó eséllyel újabb mandátumot szerezhet az idei elnökválasztáson Klaus Iohannis államfő, aki az első erről készült felmérés tanúsága szerint több mint kétszer annyi támogatóval rendelkezik, mint legnépszerűbb ellenfele, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök – állapította meg tegnap az Adevărul ellenzéki lap az IMAS közvélemény-kutató intézet felmérését ismertetve.