Kovászna Megyei TehetségközpontMától jelentkezhetnek a tanárok

2019. január 9., szerda, Közélet

A tanév második felében megkezdi működését az oktatási minisztérium által több mint négy éve jóváhagyott, a sepsiszentgyörgyi iskolahálózatban 2016-tól szereplő Kovászna Megyei Tehetségközpont, amelynek elindítása eddig sok akadályba ütközött. A tehetséggondozót irányító megyei tanfelügyelőség, a finanszírozó megyeközponti önkormányzat és a központ vezetője tegnap sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Amint arról korábban hírt adtunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2018 utolsó tanácsülésén döntött arról, hogy felvállalja a tehetségközpont alkalmazottjainak fizetését és egyes anyagi költségeket. Az elmúlt négy évben nem volt meg a feltétele az indulásnak.A jóváhagyott hat és fél állást ki kellett volna szorítani a megyei tanügyi keretből, annak ellenére, hogy nem a szaktárca finanszírozza a központ működését. Ez 2018-ban sikerült, és visszatértek az eredetileg jóváhagyott szerkezethez: Pető Mária, a Székely Mikó Kollégium fizikatanára, az iskola tudósklubjának vezetője a központ igazgatója, öt állást az óraadó tanárok között osztanak szét, negyed-negyed norma a titkárságot és a könyvelőséget illeti – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő.

Pető Mária elmondta, azokkal a tehetséges diákokkal szeretnének foglalkozni, akiknek átlag fölöttiek az általános képességeik, kreatívak és a feladatok iránt elkötelezettek, motiváltak abban, hogy a tananyagon túl is bővítsék ismereteiket, lehetőleg iskolán kívüli érdekes módszerek által. Kisiskolás korban még nem lehet tudni, miben tehetséges a gyermek, de egyéni programmal lehet fejleszteni abba az irányba, amiben ügyes, a gimnazistáknál már megmutatkozik a tehetség, az ő tudásukat specifikus tevékenységek révén gyarapítják, a középiskolában pedig konkrét tehetséggondozás történik – mondotta.

A foglalkozásokat tíz magyar és három román nyelvű csoportban kívánják tartani a Székely Mikó Kollégiumban és a Mihai Viteazul Főgimnáziumban.

Magyar vonalon három korcsoportban indítanak 8–15 fős csoportokat, fizikából, robotikából, kémia-biológiából, magyar nyelv és irodalomból, idegen nyelvből egy-egy csoportban hirdetnek helyet, informatikából két korosz­tállyal foglalkoznak. Mától jelentkezhetnek a tanárok, akik január 22–23-án mutatják be szakmai önéletrajzukat, és részt vesznek egy interjún a megyei tanfelügyelőség által kijelölt bizottság előtt.Az V–XII. osztályos diákok január 30–31-én iratkozhatnak, február 11–14. között töltenek ki kreativitást, speciális képességeket igénylő tesztlapot, és válaszolnak arra, miért szeretnének részt venni a tehetséggondozó programban. Pető Mária elmondta, a szülőknek is bele kell egyezniük, hogy gyermekük beiratkozzék, hiányzást nem fogadnak el, aki nem veszi komolyan vagy nem halad képességei szerint, azt eltanácsolhatják, és felvesznek mást helyette a várólistáról. A tesztelést minden évben megismétlik, így azok is esélyt kapnak, akik első alkalommal nem jutnak be.

Sztakics Éva alpolgármester elmondta, régi álmuk valósul meg a tehetségközpont elindításával, és ez csak a kezdet, mert ha a program eredményes lesz, lehet bővíteni, a megye más városaiban is beindíthatnak fiókegységeket az érintett önkormányzatok támogatásával. Kiss Imre azt hangsúlyozta, a heti 6–10 óra elosztását rugalmasan kezelik, fontos, hogy aki vállalja a programban való részvételt, az vegye komolyan, mert itt olyan tudást szerezhet, amelyre eddig nem volt lehetősége, vagy amiért a szülők fizettek, hogy gyermekük felkészülhessen a különböző versenyekre, illetve tehetségét kibontakoztathassa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2073
szavazógép
2019-01-09: Közélet - Szekeres Attila:

Biztosítani a működést (Kovászna Megye Tanácsa)

Kovászna Megye Tanácsa működési folytonossága érdekében rendkívüli ülést tartottak tegnap. Tamás Sándor elnök elmondta, mivel még nincs országos költségvetés, a pénzügyi folytonosság biztosításához több határozatot kell elfogadniuk. Az elmúlt harminc évben egy-két kivétellel a kormányok nem készítették elő időben az országos költségvetést, a pénzügyminiszter most azt nyilatkozta, a hónap végére meglesz, de annak sem látják realitását.
2019-01-09: Máról holnapra - Mózes László:

Magyarázzák a bizonyítványukat

Románia Európai Unió Tanácsának elnöksége kapcsán Brüsszelben tegnap megtartották az első jelentős miniszteri értekezletet George Ciamba európai ügyekkel megbízott miniszter vezényletével. Miközben az angol nyelven kifogástalanul beszélő karrierdiplomata országa ambíciós céljait ecsetelte, saját hazájából olyan jelzések érkeztek az EU fővárosába, amelyeket a legjobb nyelvtudással és a legnagyobb találékonysággal is nehéz kimagyarázni.