Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beke–Szőcs-ügyMeghallgatásra jelentkeznek az államfőnél

2019. január 12., szombat, Belföld

Az elnöki hivatal elutasító válasza ellenére sem hagyják annyiban a terrorvádban elítélt két kézdivásárhelyi fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán ügyét. Audienciára jelentkezik Klaus Iohannis államfőnél Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lom­nici Zoltán, a magyarországi Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, hogy személyesen ismertessék érveiket – tudatja tegnapi közleményében az RMDSZ háromszéki szervezete.

Mint ismert, Kulcsár-Terza József képviselő és Fejér László Ödön szenátor kezdeményezésére  tavaly novemberben több magyar parlamenti képviselő – Benkő Erika, Csoma Botond és Biró Zsolt – hivatalos beadványban fordult az elnöki hivatalhoz, a citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tízezer aláírást továbbítva, melyben kérték Klaus Iohannist, tegyen lépéseket a Beke–Szőcs-ügyben hozott ítélet érvénytelenítésére. Iohannis nem válaszolt a beadványra, a tanácsosa által a héten küldött levélben az elnöki hivatal arra hivatkozik, hogy jogerős ítéletek érvénytelenítése nem tartozik az államfő hatáskörébe.

A dokumentumban Gabriel Piscociu államtanácsos azzal is érvel, hogy az elnök bárminemű beavatkozása sértené a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A kezdeményezők csalódottságuknak adtak hangot, semmitmondónak minősítették az elnöki hivataltól érkezett választ, és jelezték: további lépéseket tesznek a kézdivásárhelyi fiatalok érdekében. Kulcsár-Terza József szerint a romániai magyarság minden bizonnyal megjegyzi majd Iohannis magatartását, amely azért is felháborító, mert az elnökválasztáson a magyarság megelőlegezte bizalmával. Fejér László Ödön arra hívta fel a figyelmet: bár az államfőnek nem hatásköre egy bírósági végzés érvénytelenítése, az elnöki kegyelem gyakorlása kizárólag az övé, a törvény értelmében pedig ezt hivatalból is megteheti anélkül, hogy azt valaki igényelné.

Az RMDSZ háromszéki szervezetének tegnapi közleménye szerint Fejér László Ödön kapcsolatba lépett id. Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével, aki korábban nyilvános kegyelmi kéréssel fordult az államfőhöz, hogy egyeztessék azokat a lépéseket, amelyekkel hozzájárulhatnak az alaptalanul elítélt két fiatalember ügyének orvoslásához. Egyetértenek abban, hogy a két fiatal szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az elnöki kegyelemben részesítés, ezért a szenátor és Magyarország Legfelsőbb Bíróságának volt elnöke úgy döntött: meghallgatást kérnek az államelnöknél, hogy személyesen ismertethessék azokat a tényeket, amelyekből kiderül, hogy a bírósági ítélet alaptalan. Azt remélik az audienciától, hogy érveikkel meg tudják győzni az államelnököt, aki majd eldönti: gyakorolja vagy sem az elnöki kegyelmet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-01-12: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szégyen és remény között

A becsületet és méltóságot többször is emlegette Viorica Dăncilă kormányfő csütörtök este, a román uniós elnökség ünnepélyes nyitórendezvényén, és ismételten megígérte, hogy tisztességesen fogja ellátni a rá háruló feladatokat, de ezzel együtt újra sikerült lejáratni az országot.
2019-01-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Filmözön a román és magyar kultúra napján

Előző évi hagyományához igazodva, tegnaptól román filmhetet tart a sepsiszentgyörgyi Művész mozi, ahol a filmkedvelő közönség jövő csütörtökig hét játékfilmet tekinthet meg. A román kultúra napjához kapcsolódó rendezvényt január 18-tól újabb filmhét követi majd, akkor a magyar kultúra napjának tiszteletére tűz műsorra népszerű magyar alkotásokat a filmszínház.