KézdivásárhelyMegújul a kantai minorita rendház

2019. február 5., kedd, Közélet

Célunk az, hogy az egykori minorita rendházat újjáépítsük és megtöltsük élettel, elsősorban fiatalokkal. Több tárgyalás után lassan eljutottunk odáig, hogy a kivitelezéssel foglalkozhatunk és reményeink szerint a felújítási munkálat két év alatt be is fejeződik – jelentette be tegnap Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki Böjte Csaba ferences szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökével és Fejér László Ödön szenátorral tartott közös sajtótájékoztatót a városháza dísztermében.

  • Ráfér a felújítás a minorita rendház épületére. A szerző felvétele
    Ráfér a felújítás a minorita rendház épületére. A szerző felvétele

Böjte Csaba ferences szerzetes elmondta: mivel a minorita rendházat ferencesek hozták létre, kötelességének érezte megmenteni az utókornak ezt az épületet. Sikeres pályázaton vannak túl, a javításhoz szükséges pénz is a birtokukban van, ezért a hivatalos engedélyek beszerzése után remélhetően április elején elkezdődhetnek a munkálatok. A Conico cég árajánlatát fogadták el, velük zajlanak a tárgyalások a kivitelezési szerződés aláírása érdekében.

A ferences szerzetes azt is elmondta, hogy az általa vezetett alapítványnak Csíkszentsimonban van egy olyan intézménye, ahol a lovászattól a mezőgazdasági gépszerelésen át a méhészetig minden mezőgazdasággal kapcsolatos tudást igyekeznek megtanítani a diákoknak. A tanulóknak az állami iskolában hegyvidéki sajátosságokra figyelő gazdaképzést nyújtanak, délután pedig kollégiumi szinten tanulnak tovább és gyakorolják azt, amit az elméletben elsajátítottak. Négy éve működik ez a képzés a Csíki-medencében, és eddig minden végzős munkahelyet kapott. Böjte Csaba szerint hasonlóan működhetne ez Kézdivásárhelyen is, itt a délutáni oktatás során kézművességgel foglalkozhatnának. A szociális kollégiumban negyven-ötven személyt fogadnának. A tervek szerint 2020 szeptemberében már be is lehetne iskolázni az első tanulókat.

Fejér László Ödön arra emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy ezelőtt négy esztendővel Lemhényben találkozott Csaba testvérrel, és akkor került szóba a minorita rendház felújítása. Ugyanabban az évben megalakították a Böjte Csaba gyermekeit támogató kézdivásárhelyi baráti társaságot, és akkor indult el  a pénzkeresés is a tervezésre és a felújításra. A tervezési kiadások egy részét a városháza, másik részét pedig a baráti társaság állta, és a felújításhoz szükséges pénz java részét a magyar kormánynak köszönhetik. A felújítás után a minorita rendház a város egyik gyöngyszeme lesz – hangsúlyozta a honatya.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2019-02-05: Jegyzet - Fekete Réka:

Édes-keserű beszélgetés (Tollraforgó)

Hétvége. Aki csak tud, lazít. Otthon, a szabadban, a közeli sípályákon, gyógyfürdőben. És ilyenkor feledjük a hétköznapi gondokat, legalábbis igyekszünk elűzni azokat. Ha így állunk hozzá, akkor sikerül is. Vagy mégsem? Hétvégén mi is lazítottunk. Ha olyan helyre megy az ember, ahol mások is vannak, óhatatlanul adódik az alkalom, hogy olyanokkal is szóba álljon, akiket addig nem ismert.
2019-02-05: Máról holnapra - Nagy D. István:

Dragnea vitaminja

Úgy tűnik korainak bizonyul a hírszerző szolgálatok öröme az idei állami költségvetésből történő részesedésüket illetően. A büdzséterv nyilvánosságra hozatalát követően nem kellett sokat várni, hogy az ország aktuális fő kormánykarnagya, Liviu Dragnea megnyilvánuljon.