Orbán László emlékiratai a könyvtárbanTalálkozás a javából!

2019. február 9., szombat, Közélet

Telt ház előtt mutatták be kedd este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban az Orbán László születésének 100. évfordulója alkalmából készült, az egykori gyergyóremetei esperes emlékirataiból kiadott, Találkozásra várva című míves könyvet, amelyet Márkus András szentszéki tanácsos, őrkői plébános vezetett fel, Daczó Katalin, a Hargita Népe újságírója és Laczkó-Albert Elemér magyartanár, Gyergyóremete község polgármestere mutatott be.

  • Márkus András, Daczó Katalin és Laczkó-Albert Elemér. Fotó: Bedő Zoltán
    Márkus András, Daczó Katalin és Laczkó-Albert Elemér. Fotó: Bedő Zoltán

A könyvbemutatót Ady Endre versei színesítették: László Károly színművész szavalata nyitotta, annak zárásaként pedig Molnár Helén Tímea II. éves gyógypedagógus egyetemista tolmácsolta a költő idevágó hangulatvilágú verseit.

Márkus András atya felelevenítette gyergyóremetei szolgálatának éveit, amikor a szigorú, munkaszerető Laci bácsi mellett káplánkodott és oktatta a remetei fiatalokat. Öt érvet hozott fel a sepsiszentgyörgyi könyvbemutató mellett. Az első, hogy Orbán László Kovászna megye szülötte: Bélafalván született 1918. január 25-én. A második, hogy Kézdialmáson szolgált 18 évet. A harmadik, hogy Sepsiszentgyörgyre rendelte be a „Siguranța”, mielőtt a Duna-csatornára elvitték volna több mint egy évnyi kényszermunkára. Bűne az volt, hogy ’49-ben a harangláb mellé Almásban fakápolnát építtetett. Később, 1956-ig kényszerlakhelyre internálták, nem volt szabad elhagynia a falut. A negyedik ok, hogy sok felső-háromszéki és gyergyóremetei él a városban. Az ötödik, hogy Márkus András maga is több mint 25 éve szolgálja a cigányokat és sokat köszönhet az akkori felettesének.

Daczó Katalin a sok időt és energiát felvevő, néha hajnalokig tartó, igényes szerkesztői munkáról számolt be a személyes érintettség okán is, hisz sokat jártak ki filmezni és anyagot gyűjteni Gyergyóremetére a néhai espereshez, aki rábízta 2005–2011 között papírra vetett feljegyzéseit. Példákkal illusztrálta a tiszteletre méltó és tiszteletet követelő Laci bácsi jellemét, aki átélte a magány különböző változatait, főleg élete utolsó időszakában. A kolozsvári Verbum Kiadó által megjelentetett könyv bemutatóján nem lehetett jelen a kiadó vezetője, de így is betekintést nyerhettünk a nyugalmazott esperes-plébános által hátrahagyott szép és nemes lelki és szellemi hagyatékába.

Laczkó-Albert Elemér polgármester felolvasott három részletet a könyvből, ízelítőül a szép magyar nyelvet művelő, a művészetek és a sportok iránt érdeklődő, síző, fafaragó, orgonán és hegedűn is játszó prelátustól, aki 2013. március 10-én adta vissza lelkét Teremtőjének. Megelégedéssel nyugtázta, hogy fáradozásuk nem volt hiábavaló, hisz a könyv mind elfogyott.

A könyvbemutató végén a házigazda szerepét betöltő Márkus András – aki előzőleg Szabó Lajos kanonokkal szentmisét mutatott be az előd lelki üdvösségéért – arra biztatta a jelenlevőket, ne városiasan éljenek, mint aki nem ismeri a szomszédját sem, hanem fogjanak össze, főleg a remeteiek, és találkozzanak gyakrabban. Ennek okán a remetei Páll Anna szervező meg is hívta a jelenlevőket az előtérbe kis agapéra, úgyhogy ezennel meg is tartották a remeteiek az első találkozójukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2089
szavazógép
2019-02-09: Közélet - Iochom István:

Kisállatok lepték el sportcsarnokot (Kézdivásárhely)

Idén a kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztők Egyesülete a házigazdája a székelyföldi galamb-, szárnyas- és kisállattenyésztők ötödik kiállításának. A sportcsarnokban tegnaptól vasárnapig kilencven kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és székelyudvarhelyi kisállattartó ezerszáz példánya kerül közszemlére, amiből 500 galamb, 350 nyúl, 250 pedig szárnyas.
2019-02-09: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Élmények a legek kontinenséről (Vandra Attila könyvbemutatója)

Ismét egzotikus helyekre kalauzolta az érdeklődőket a brassói Vandra Attila: ezúttal Ausztrália sajátos tájait, növényeit és állatvilágát csodálhattuk meg hangulatos, vetítéssel egybekötött könyvbemutatóján csütörtök este a sepsiszentgyörgyi vadászati múzeumban. Többek között megtudtuk, mi az „özvegycsináló” vagy mire kell vigyázni a kókuszpálmák alatt.