Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Családorvost keres MikóújfaluKülföldről is érdeklődnek

2019. február 13., szerda, Közélet

Úgy tűnik, eredményes lesz Mikóújfalu polgármesterének a közösségi oldalon meghirdetett családorvos-keresése, az első két napon öten érdeklődtek az állás iránt, ketten közülük külföldről jönnének haza. Háromszéken jelenleg hat községben nincs családorvos, a szakma kiöregedőben, a megye kilencvennyolc háziorvosából ötvenegyen hatvan év fölöttiek.

  • Málnáson is üresen áll az orvosi rendelő. Fotó: Albert Levente
    Málnáson is üresen áll az orvosi rendelő. Fotó: Albert Levente

Mikóújfalu polgármestere már korábban is jelezte, hogy tűrhetetlen a családorvos nélküli állapot, de jelentkező nem akadt. Demeter Ferenc lapunknak elmondta, egy Sepsiszentgyörgyön rendelő orvos elvállalta volna az állást, munkapontot jegyeztetett volna be Mikóújfaluban, de az érvényben lévő törvény szerint erre nincs lehetőség, mert a városi orvos csak városon, a falusi csak falun nyithat munkapontot.

A községvezető a Facebookon, a családorvosok országos egyesületének közösségi csoportjában tette közzé felhívását, ahol úgy fogalmazott: Málnással együtt kétségbeesetten keresnek családorvost, megemlítvén, hogy szolgálati lakást is tudnak biztosítani, a faluban van gyógyszertár és asszisztens is, aki dolgozhatna az orvos mellett. A polgármester felhívására az első két napon öten érdeklődtek, tegnap személyesen is egyeztetett az egyik jelentkezővel. Mikóújfalu ügyét a megyei egészségbiztosítási pénztár elnöke is támogatja, Dragoș Tatu a törvények vonatkozásában nyújt eligazítást az érdeklődőknek – közölte Demeter Ferenc.

Mikóújfalun és Málnáson kívül Dálnokon, Maksán, Kézdiszentkereszten és Nagypatakon nincs családorvos, a megye városaiban ötvenhat év a háziorvosok átlag életkora, falun ötvennégy. A megyei közegészségügyi igazgatóság adatai szerint Háromszék kilencvennyolc családorvosa közül csupán heten nem töltötték be a negyvenedik életévüket, tízen 40 és 49 év közöttiek, harmincan 50 és 59 év közöttiek, ötvenegyen már betöltötték a hatvanat. Az igazgatóság nyilvántartásában a megye öt városa mellett tizennyolc község szerepel, ahol a hatvanadik életévüket betöltött, hamarosan nyugdíjba vonuló családorvosok rendelői néhány éven belül üresen maradnak.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 665
szavazógép
2019-02-13: Világfigyelő - :

Akár a határait is lezárná Németország

Akár Németország határának lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válság esetén a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karren­bauer szerint – jelentették tegnap német hírportálok a politikus egy nyilatkozata alapján.
2019-02-13: Máról holnapra - Farkas Réka:

Amikor a sok is nagyon kevés

Az oktatást, az egészségügyet és a közberuházásokat nevezte az idei év prioritásainak Viorica Dăncilă miniszterelnök a költségvetés kormány általi elfogadásakor, és noha valóban több pénzt kaptak az említett ágazatok, még mindig messze állnak az elvárhatótól, a szükségestől, sőt, a korábbi törvények által előírttól is.