Hagyományőrző bagolytemetés Lemhényben„...meghalt szegényke, feltámad majd jövő esztendőre…”

2019. február 27., szerda, Faluvilág

A Szent Mihály Színjátszó Csoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület vezetősége idén is megszervezte az immár hagyományos bagolytemetést, amely a messzi múltba visszanyúló, ősi télűző szokás volt a kézdiszéki településen.

  • Biró Attila felvétele
    Biró Attila felvétele

A hagyomány két ízben is megszakadt, először a kommunizmus idején, majd a kilencvenes évek elején újraélesztették az akkori hagyományőrzők Jakab Piroska tanítónő vezetésével, később néhány évre ismét szünet következett. Negyedik éve annak, hogy Biró Erika egyesületi elnök és férje, Biró Attila kezdeményezésére összeállt a lelkes színjátszó kör, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek a helyi kulturális eseményeken.

Február 23-án, szombaton délben a maskarába öltözött farsangolók a felsőlemhényi iskola előtt gyülekeztek. Hella István és Harai Tibor szekeresek ajánlkoztak a szállításra. Az egyik szekér egy keréken forgó bábupárt vontatott maga után. A vidám színes társasághoz lovasok is csatlakoztak, majd meglepetésként a megbetegedett zenész helyett Bereckből Buldi Sándor elhozta a Három Csillag „mesterhármast”, akik fergeteges hangulatot teremtettek. A nótázó, mókázó társaságot a csípős hideg sem riasztotta vissza, útba ejtve a finom kürtőskaláccsal kedveskedőket a „Tótoknál”, s Kézdialmás főterén pihent meg a csapat, vidám tréfálkozással csalva mosolyt az összesereglettek arcára.

Az alsólemhényi községháza előtt a vezetőség megbízottjai várták a társaságot, majd a felvonulás fénypontja, a bagolytemetés következett a Tornyán. A baglyot jelképező kis koporsót siratóasszonyok kísérték, annak rendje és módja szerint a pap és a kántor vidám gyászmisét tartott a halott téllel azonosított bagolyért. Közben a Tibi bárban a tulajdonos megfőzte a finom tokányt, a megéhezett társaság jóllakottan tért haza, készülve az esti farsangi bálba.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2019-02-27: Faluvilág - :

A megtartóerő

Okos emberek szerint az álmokat csak akkor lehet megvalósítani, ha felébredünk és teszünk valami konkrétat is érte. Sajnos oda jutottunk, hogy csak a jelképek, és nem a rájuk ruházott eszmék számítanak.
2019-02-27: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Magunk erősítése (A helyi a helyes)

A védjegyprogram a termelők/eladók és a vásárlók közötti kölcsönös bizalmat erősíti – hangzott el azon a találkozón, amelyen a Háromszéki termék és Háromszéki vállalkozás védjegyre regisztrált cégek és a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), a védjegy kezdeményezőjének képviselői egyeztettek.