Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dacian Cioloș az autonómiárólHiábavaló, míg szegénység van

2019. március 15., péntek, Belföld

Hiábavalónak tartja az autonómiáról folytatott vitákat Dacian Cioloș volt miniszterelnök, aki szerint a gazdasági fejlődés – és a szegénység csökkentése – az előfeltétele annak, hogy stabil megoldást találjanak a nemzetiségi problémákra.

  • Fotó: bursa.ro
    Fotó: bursa.ro

Az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke az alakulat Hargita és Kovászna megyei szimpatizánsaival találkozott tegnap Csíkszeredában. Itt jelentett ki egyebek mellett, hogy mindaddig fölösleges beszélni az autonómiáról, amíg az emberek szegények. „Nem látom, hogyan segítheti elő a jólét megteremtését, ha mindig ugyanezt a témát vetjük fel, még mielőtt gazdaságfejlesztési megoldásokat javasolnánk. A szegénység, a beruházások és a munkahelyek hiánya jelentette probléma nem oldható meg, ha csak az etnikai vonatkozású tényezőkkel foglalkozunk, főleg ha ezeket egyoldalúan kezeljük” – fogalmazott.

Meglátása szerint a magyarok által többségben lakott térség számára a beruházások ösztönzése és a gazdaság fejlesztése, valamint az ott élő magyarok és románok problémáinak egyformán való kezelése jelent megoldást. A dél-tiroli autonómiával kapcsolatos felvetésre kijelentette, hogy azt nem tartja mérvadónak a romániai sajátos eltérések miatt, hiszen ez azt jelentené, hogy „a problémának csak egyik részére találnánk megoldást”. Szerinte nincs semmi gond a román alkotmány első cikkelyével, s úgy vélte, hogy azt nem kell módosítani. Zárásként március 15. alkalmából köszöntette a magyarokat.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2019-03-15: Belföld - :

A magyar ma is a szabadság népe (Szijjártó Péter Marosvásárhelyen)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a meghívottja a marosvásárhelyi március 15-i rendezvényeknek. A magyar diplomácia vezetője részt vett a székely vértanúk emlékművénél szervezett ünnepi megemlékezésen, majd a tavaly újraalapított Római Katolikus Gimnáziumban elsőként átvette a tanintézet által adományozott Rákóczi-díjat, amit az iskola megmentésében és újraindításában vállalt szerepének elismeréséül kapott. A miniszter Nyárádszeredában részt vett a település magyar kormánytámogatással megvalósult műfüves labdarúgópályájának ünnepélyes átadásán is.
2019-03-15: Belföld - :

Az RMDSZ-re mutogat az EMNP (Ep-választások)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sajnálattal állapította meg, hogy az RMDSZ válasz nélkül hagyta a kisebb erdélyi magyar pártok által szorgalmazott választási koalíció létrehozását. Az alakulat szerint kizárólag a szövetség vezetőségének a felelőssége lesz, ha nem sikerül átlépniük az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon.