Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Márton Árpád képviselő: Alkotmányellenes a Gyulafehérvári Nyilatkozat?

2019. március 22., péntek, Közélet

A Gyulafehérvári Nyilatkozat törvénybe iktatására egyebek mellett azért volt szükség, mert át kellett ültetni mai jogi nyelvre az abban foglaltakat – érvelt kezdeményezésük mellett a jogszabály egyik kidolgozója és beterjesztője, Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, aki beszélt a képviselőházi szakbizottságban lezajlott vitáról is.

Márton Árpád szerint, amint ezt a bizottsági ülésen tartott felvezetőjében is elmondta, szükséges volt pontosan meghatározni, hogy mit jelentenek, hogyan értelmezhetőek ma az eredeti dokumentumban szereplő fogalmak. Tisztázni kellett, mit értünk együtt élő népek, törvényhozói testület, illetve kormányzati szervek alatt, hogyan valósítható meg az arányos képviselet, és az, hogy saját ügyeit egy kisebbség maga intézi (a Gyulafehérvári Nyilatkozat szerint saját nyelvén, saját közösségéből választott emberek által). Az RMDSZ-es képviselő a felvezető után egy, a képviselőház által kiadott könyvből (az egyesülés iratait és dokumentumait tartalmazó kötet díszkiadásából) idézte Vasile Goldișnak és Iuliu Maniunak a Gyulafehérvári Nyilatkozat parlamenti elfogadásakor tartott beszédeit, amelyek véleménye szerint egyértelműen tükrözték az egyesülés kezdeményezőinek szándékát. Márton Árpád kifejtette: a magyar közösség nem akar elvenni senkitől semmit, meg akarja védeni identitását, nyelvét, vallását, azt akarja csupán, amit a gyulafehérvári nagygyűlés ígért.

A bizottsági ülésen csak hárman szóltak hozzá a tervezethez. Az olasz nemzeti kisebbség képviselője elmondta, hogy ők is fontosnak tartják a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltakat, de nem értenek egyet a területi autonómiával, ezért tartózkodnak a voksoláskor (végül megszavazták). A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) brassói képviselője hosszan ecsetelte, hogy ő mennyire tiszteli a magyarokat, és azt is elismerte, hogy sok minden nem valósult meg a gyulafehérvári ígéretekből, de kifejtette, hogy az RMDSZ-es tervezet megszavazhatatlan, a szintén USR-s Ion Stelian pedig a kezdeményezés alkotmányellenességét bizonyító érveket sorakoztatta fel. Más nem mondott véleményt, de a szavazásnál a három RMDSZ-es képviselőn kívül mindenki elutasította a tervezetet – derült ki Márton Árpád tájékoztatójából.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-03-22: Nyílttér - :

Március 15-én Lisszabonban

Egy kutatási csereprogram keretében az idén újból Lisszabonban töltöm a márciust, a LENEG Nemzeti Geológiai és Energetikai Intézet meghívására a biomassza vegyi hasznosításával kapcsolatos kutatásaimat végzem. Itt a végeken is jelentős számú magyar közösség él, amely ugyanúgy ragaszkodik hagyományainkhoz, mint bárhol máshol a világon, a mindannyiunk számára fontos ünnepeket minden évben közösségben ünneplik.
2019-03-22: Közélet - Bokor Gábor:

Óvodát az épít, aki hisz a jövőben (Kökös)

Potápi Árpád János, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnapi háromszéki látogatása jó alkalmat adott Kökös új óvodájának jelképes avatására. Nem véletlen az időzítés: a tavaly ősztől működő tanintézmény felszereléséhez több mint 15 millió forinttal járult hozzá a magyar kormány. A magyar vendég kíséretében érkezett Kökösbe Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is.