Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lengyel, magyar – két jó barát

2019. március 22., péntek, Világfigyelő

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg idén a magyar–lengyel barátság napját, amelynek eseményeit felváltva tartják a két országban. A központi ünnepségeknek idén a közép-lengyelországi Kielce ad otthont. Áder János magyar köztársasági elnök ma Kielcében tárgyalást folytat Andrzej Dudával, a Lengyel Köztársaság elnökével, és beszédet mond a magyar–lengyel barátság napjának hivatalos ünnepségén a Kielcei Táncszínházban.

  • A Szlovákia elleni focimérkőzésre készülő magyar szurkolók is megemlékeztek a magyar–lengyel barátság napjáról. Fotó: Nemzeti Sport
    A Szlovákia elleni focimérkőzésre készülő magyar szurkolók is megemlékeztek a magyar–lengyel barátság napjáról. Fotó: Nemzeti Sport

Az ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, ekkor avatta fel Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben a magyar–lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. (Hasonló emlékművet avattak fel 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban.) A két köztársasági elnök által aláírt nyilatkozat – több szervezet és együttműködő önkormányzat javaslatára – kezdeményezte, hogy március 24-ét nyilvánítsák a magyar–lengyel barátság napjává. Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel – 324 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül – március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította, majd március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is. Azóta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban az államfők, valamint a testvérvárosok és a baráti társaságok képviselőinek jelenlétében.

A szoros magyar–lengyel kapcsolatok a középkorra nyúlnak vissza, a két uralkodóházat már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze. A legenda szerint Szent Kinga lengyel királyné, IV. Béla lánya (Lengyelország egyik védőszentje) imádsága mentette meg Lengyelországot a tatárdúlástól, s ő nyittatta meg a híres wieliczkai sóbányát. A 14. században, az Anjou-házi Nagy Lajos király idején perszonálunió fogta össze a két országot, Lajos kisebbik lányát, Szent Hedviget – aki férjét, Jagelló Ulászló litván fejedelmet és népét a keresztény hitre térítette – szintén Lengyelország védőszentjeként tisztelik. A lengyelek ma is legnagyobb uralkodóik között tartják számon Báthory István erdélyi fejedelmet, aki 1575 és 1586 között lengyel király is volt. II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1703-ban lengyel földről hazatérve indította meg szabadságharcát, az 1848–49-es magyar szabadságharc egyik kiemelkedő katonai vezetője a lengyel szabadsághős, Bem József volt.

Magyarország 1920-ban a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott 22 millió lövedékkel segítette a lengyeleket a támadó szovjet Vörös Hadsereggel szemben. Amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont. Az 1956. júniusi poznani felkelés, a lengyelek szabadságküzdelme iránti szolidaritás hangsúlyos szerepet játszott a magyar forradalom érlelődésében. 1956. október 23-án Budapesten a Bem-szobornál rendeztek nagygyűlést, a forradalom idején a lengyelek elsőként küldtek segélyszállítmányokat Magyarországra.

A rendszerváltozás idején a lengyel Szolidaritás mozgalom szolgált példaképül a magyar ellenzéki erőknek. A két közép-európai ország egyszerre lett a NATO és az Európai Unió tagja, és 2011-ben Magyarország után az év második felében Varsó vette át az EU soros elnökségét. Az Országgyűlés 2017. november 14-én a magyar–lengyel kapcsolatok erősítése céljából a Waclaw Felczak Alapítvány létrehozásáról döntött, amely 2018 márciusában kezdte meg működését. A lengyel ikerintézmény, a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvényt a lengyel törvényhozás két háza 2018 februárjában fogadta el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2019-03-22: Világfigyelő - :

Sürgeti a briteket az EU (Brexit)

Május 22-éig adna haladékot az Európai Unió a brexit határidejére – az uniós állam- és kormányfők tegnap kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójáról kiszivárgott értesülések szerint ezt tartalmazza az elfogadásra váró határozattervezet.
2019-03-22: Belföld - :

Halálos medvetámadás

Halálos medvetámadás történt péntek délelőtt a Hargita megyei Kőrispatakon.