Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar–amerikai katonai megállapodás

2019. április 5., péntek, Világfigyelő

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes aláírta a Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozó védelmi együttműködési megállapodást a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás tegnapi zárónapján.

  • Szijjártó Péter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes aláírja a megállapodást. Fotó: Mitko Sztojcsev
    Szijjártó Péter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes aláírja a megállapodást. Fotó: Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter az aláírást követően kiemelte: a kétoldalú katonai-védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére a védelmi ágazatban. Szólt arról is, hogy a NATO megalakulása mellett egy másik évfordulót is ünnepelnek, mégpedig Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz évvel ezelőtti csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Szijjártó Péter a világon valaha is létezett legerősebb és legsikeresebb katonai szövetségnek nevezte a NATO-t. Kiemelte: büszkék arra, hogy ez idő alatt hozzájárulhattak a szövetség sikeréhez olyan megbízható partnerekként, akikre az Egyesült Államok és a NATO is mindig számíthat.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország azon államok sorába tartozik, amelyek nemcsak beszélnek a terrorizmus elleni küzdelemről, hanem ennek megfelelően cselekednek is. Ezzel összefüggésben emlékeztetett korábbi bejelentésére, miszerint 200 fővel megnövelik a külföldön szolgálatot teljesítő, a terrorizmussal szemben fellépő magyar katonák számát: Budapest 130 új katonát küld Koszovóba, ahol így a magyar kontingens létszáma meghaladja majd az 500-at, illetve 70-nel 180-ra növelik az Afganisztánban állomásozó kontingens létszámát is. Az ázsiai országban így már 1200 magyar katona teljesít majd szolgálatot, hozzájárulva a NATO és más szövetséges missziók feladatának teljesítéséhez.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete közleményben fejezte ki elismerését Szijjártó Péternek és a magyar kormánynak a megállapodás aláírása alkalmából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-05: Világfigyelő - :

Büntetnek a magyar himnusz elénekléséért (Szlovákia)

Szlovákiában petíciót indít és vétót kérve Andrej Kiska államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a kapcsán, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná más országok himnuszának eléneklését, így a magyar himnuszét is.
2019-04-05: Világfigyelő - :

Kivizsgálják a rendőri túlkapásokat (Francia zavargások)

A francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárga mellényes tüntetők megmozdulásain történt feltételezett rendőri erőszak miatt 209 esetet vizsgál a rendőrség és a csendőrség felügyeleti szerve – közölte tegnap a francia belügyminiszter.