Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kőrösi Csoma Sándor Napok – a csoda

2019. április 5., péntek, Közélet

Nem csoda, hogy a Csoda... címet adták az idei Kőrösi Csoma Sándor Napokra meghirdetett képzőművészeti pályázatnak: hiszen maga a rendezvény önmagában is egy csoda, de igazából az a legnagyszerűbb, hogy immár harmincadik kiadásához érkezett el. És most már Gazda József személyében nemcsak egyszemélyes mozgatója van a rendezvénynek – bár továbbra is ő a szellemi mindenese –, hanem a kovásznai és megyeszékhelyi kulturális intézmények is felsorakoztak mögé – amit Háromszék folyamatosságában talán legrégibb művelődési rendezvénye meg is érdemel.

  • A csütörtök esti gyertyás-fáklyás megnyitón megkoszorúzták Kőrösi Csoma Sándor kovásznai szobrát. Fotó: Kátai Edit
    A csütörtök esti gyertyás-fáklyás megnyitón megkoszorúzták Kőrösi Csoma Sándor kovásznai szobrát. Fotó: Kátai Edit

A Kőrösi Csoma Sándor Napok kezdettől fogva a magyarságkutatást tűzte ki céljául, ennek megfelelően idei kiadása is tudományos konferenciával kezdődött, a mostani értekezlet témája: a magyarság rétegei.

A rendezvény a Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő kovásznai líceumnak is alkalmat szolgáltat arra, hogy kitüntesse legjobb diákjait és pedagógusait, az iskola 2009-ben alapított Pro Csoma Sándor Egyesülete idén Bede Emese matematika szakos tanárnőt, aligazgatót tartotta érdemesnek a Kőrösi-díjra, az elemisták korosztályában Becsek-Nagy Attila és Molnár Fanni, a középiskolai tagozaton Irinca Ciambur és Pap Előd, a legnagyobbaknál Csősz Csongor, Briana Tivu és Maria Cristina Enea vehette át az oklevelet és emlékérmet.

A díjátadó egyben az iskola ünnepe is, a Művelődési Központban csütörtök délután tartott gálán bemutatkoztak a nagyszámú közönség előtt a különféle versmondó versenyeken kiemelkedő eredményeket elért diákok, illetve a líceum tánccsoportjai is.

A csütörtök délután a Kádár László Képtárban tartott tárlatmegnyitón üdvözlőbeszédében B. Hegedüs Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet kommunikációs igazgatója a Kőrösi Csoma Sándor Napok többszörös csodavoltát emelte ki, de csodának nevezte azt is, hogy rohanó, digitalizált világunkban mindig akadnak emberek, akik előveszik az ecsetet, a ceruzát, és azzal dolgoznak: alkotnak. Zárszavában arra kérte a hallgatóságot, ki-ki a saját eszközeivel tegyen nemzeti kultúránk megmaradásáért. A kiállítás kurátora, Kányádi Iréne művészettörténész gondolatait Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a pályázatot elbíráló zsűri tagja tolmácsolta.

Kányádi Iréne szerint a tárlat anyaga mindennapjaink keresésének, harcainak, kudarcainak és győzelmeinek a műalkotásokban megtestesült gyümölcseit, a csodákat célozza meg, ezért az alkotások az emberi és művészi megélésnek őszinte és mély kikristályosodásai. Kiemelte ugyanakkor, hogy az immár 28. Csoma-tárlat nemzetközileg ismert és igényelt szintre nőtte ki magát, ennek egyik bizonyítéka, hogy nem csupán Erdélyből és Magyarországról, hanem Svédországból, Ausztriából és Kanadából is küldtek a pályázatra munkákat. A mennyiségi ugrás – több mint 90 alkotásból kellett válogatnia a zsűrinek – egyben minőségi változás is az elmúlt évekhez képest, a technikai sokszínűség, az igényesen kivitelezett munkák, az ötletes, egyedi alkotások mind azt támasztják alá, hogy a tárlat hiánypótló, igény van rá, tehát jövője is biztosított, összegzett Kányádi Iréne, végezetül külön méltatta Gazda Józsefnek azt a fáradhatatlan és önzetlen munkáját, amellyel 27 éven át szervezte a Csoma-tárlatot.

Dimény András képzőművész, a zsűri egy másik tagja elmondta, a két díjat az egyszerű, letisztult munkák érdemelték ki: a Kőrösi Csoma Sándor-díjat Szigeti G. Csongor A Szem 4.0 című alkotása, a Szentimrei Judit-díjat Szabó Anna Mária Azon a helyen című festménye kapta, a két fiatal képzőművész emellett egyéni kiállításon is bemutatkozhat a kovásznai közönség előtt.

A Kőrösi Csoma Sándor Napok tudományos konferenciáin elhangzott előadásokat kötetbe gyűjtve a következő év rendezvényén mutatják be, a tavalyi konferencia témája Tegnapi és mai magyarság volt – a 44 szerző kutatásait összegyűjtő, azonos címet viselő kötetet annak szerkesztője, Ferenczné Szőcs Éva ismertette. A kettős eseményen felléptek a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad diákjai is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-04-06: Közélet - Iochom István:

Díjazták a legjobb rajzolókat

Az alsócsernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár – az István Dániel-féle kúria – udvarán Fábián Sándor megbízott polgármester, Ágoston József kultúrfelelős, André Csongor szobrász-keramikus és Pakó István tanító díjazta tegnap délelőtt azokat az I–VIII. osztályos diákokat, az alsócsernátoni Végh Antal- és a felsőcsernátoni Bod Péter-iskola tanulóit, akik beneveztek a Kik érted haltak, szent világszabadság elnevezésű rajzversenyre.
2019-04-06: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mindig van lejjebb

Kimondottan töményre sikeredett az éppen elmúló hét az igazságügy háza táján. Jócskán kijutott a külföldről érkező bírálatokból a kormánypártoknak, s rendre érkeztek ezekre a „visszakézből” kiosztott, helyenként erős cáfolatokból, sőt, helyreutasításokból álló válaszok. Emellett a megszokott intenzitással zajlott a volt vagy még tisztségben lévő főügyészek, a minisztérium és a parlament hármas csetepatéja, sőt, Augustin Lazăr állítólagos „szekus ügyei” révén pikáns újdonsággal is szolgált.