Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Osztrák–magyar hadihajók múzeumként

2019. április 10., szerda, Magazin

Ismét látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó. Az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó, a Magyar Honvédség I. Tűzszerész és Hadihajós Ezredének zászlóshajója a Parlament előtti kikötőben október végéig látogatható. Az érdeklődők betekinthetnek a múzeumhajóba, és a fedélzeten található fegyvereket is megnézhetik.

  • A múzeumhajó az Országház előtt. Fotó: lajtahajo.hu
    A múzeumhajó az Országház előtt. Fotó: lajtahajo.hu

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre, és 1876. december 8-án már testvérhajójával a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézben lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháborúban is. 1918-ban – 47 év hadi szolgálat után – leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban használták elevátorhajóként.
Az egykori hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitorhajó. 2014 óta minden évben tavasztól őszig az Országház északi oldalánál horgonyoz.
*
A Szerbiában levő Bodrog nevű osztrák–magyar monitorhajót a tervek szerint szintén múzeummá alakítják. A Belgrád mellett veszteglő hadihajó állapota az elmúlt száz évben nagyon leromlott, sokáig kavicsszállító uszályként használták a Száva folyón. A hajó felújítása többször is felmerült, hiszen a Bodrog a szerb és osztrák–magyar örökség egyedülálló emlékének számít, eddig azonban erre nem volt lehetőség. Többször is úszó múzeummá akarták alakítani, végül 2005-ben részleges örökségvédelem alá helyezték. Ezzel megmentették attól, hogy a bontóba kerüljön, de továbbra is uszályként működött. A felújítására 2013-ban hoztak létre munkacsoportot, a munkát a vajdasági Apatinban végezték el. A tervek szerint 2018. november 11-én, az első világháború lezárásának századik évfordulóján adták volna át a nyíltszíni múzeummá alakított hajót, ám a nagyon alacsony vízállás miatt erre nem volt lehetőség, és a Bodrogot végül csak 2019 elején sikerült Apatinból Belgrádba úsztatni. Még hátravan a belső, múzeumi rész kialakítása.
A Bodrogot 1904-ben bocsátották vízre az újpesti hajógyárban a legkorszerűbb hajózási és hadi felszereléssel. Belgrádba tíz évvel később, 1914. július 28-án került. A Bodrog vezette az Osztrák–Magyar Monarchia titkos, több ezer katonával végrehajtott támadását, amelynek célja Belgrád elfoglalása volt. A város védői azonban tüzet nyitottak a hajókra, a katonákat szállító hajók felborultak, és mintegy ezren vesztették életüket. A szerb katonák felrobbantották a vasúti hidat is, így akadályozták meg a szárazföldi támadást. A Bodrog a háború első két évében a Duna szerbiai szakaszán teljesített szolgálatot, majd Romániába vezényelték. A háború végén a visszavonuló hajók védelmét látta el, végül ez lett az egyetlen hajó, amely nem jutott haza, 1918. október 31-én egy homokzátonyon megfeneklett. A szerb hadsereg elkobozta, átnevezte és Sava (Száva) néven saját szolgálatába állította, így a második világháborúban és azt követően a jugoszláv hadsereg hajójaként működött.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-04-10: Sport - :

Idegenben győzött a KSE Futsal (Teremlabdarúgás, II. liga)

A KSE Futsal vasárnap magabiztos győzelmet aratott a Gyergyóremetei Kereszthely vendégeként. A kék-fehérek 9–2 arányban bizonyultak jobbnak a házigazdával szemben a másodosztályú teremlabdarúgó-bajnokság 16. fordulójában.
2019-04-10: Magazin - :

Madonna a sztárvendég (Eurovíziós Dalfesztivál)

Madonna lesz a sztárvendége az idei tel-avivi eurovíziós dalfesztivál döntőjének. Az amerikai sztár két dalt fog előadni a fináléhoz kapcsolódó show-műsorban május 18-án: egy slágerét, valamint készülő lemezéről egy új dalt.