A sikeres vállalkozás titkaMegcsinálni azt, ami nincs

2008. augusztus 27., szerda, Riport

A sepsiszentgyörgyi Novotech autószerviz és gépkocsikölcsönző tulajdonosaival, Szőcs Attilával és feleségével, Ildikóval nem jókedvemben ismerkedtem meg.

A tömbházak belső udvarán pihenő autóm hátsó lökésgátlójának valaki nekitolatott vagy nekihajtott, két tenyérnyi helyen behorpasztotta, s a műanyag alkatrészen horzsolások is maradtak. Volt, aki azt ajánlotta, hogy vigyem Brassóba, ott Opel szerviz is működik, s volt, aki azt mondta, hogy vigyem az Illyefalva felé vezető úti szervizbe, a Szőcs Attila vállalkozásához.

A Novotechnél a kár felmérése után kocsimat néhány nap múlva javításra ütemezték be, beszerezték a károsodott alkatrészt, lökésgátlót cseréltek, újrafestették, másfél nap alatt rendbe rakták, s minimális utánajárással újra használhattam az autót.

Ily módon ismerkedtem meg a város egyik hézagpótló feladatkört ellátó, autópolírozást, fényezést, festést, karosszériajavítást, szélvédőszerelést vállaló, látványosan bővülő és fejlődő vállalkozásával.

A szolgáltatás minőségén és a kliensbarát időtervezésen túl engem a hiánypótló vállalkozás felfuttatásának mikéntjei is érdekeltek. A javított kocsi átvétele után a cégtulajdonosokkal ezért ültünk le az irodaépület egykori tetőteréből kiképzett emeletének jó ízléssel berendezett társalgójába. A testes épület valaha a sepsiszentgyörgyi kollektív gazdaság magtára volt, később a tyúkfarm tojástároló raktáraként használták. Világszerte külön tervezői és építészeti, belsőépítészeti szakmává nőtt az egykor ipari vagy mezőgazdasági rendeltetésű építmények rehabilitációja, az új rendeltetésnek megfelelő és az esztétikai igényekre is figyelő átalakítása. A Novotech tetőtérbe telepített irodaháza erre is jó példa. A tetőtér fő tartóelemei, a rusztikus gerendázat anyagszerűségének kiemelése, a modern építőanyagokhoz és bútorzathoz, szobanövényzethez társítása kellemes benyomást keltő. A tágas terek szellősek, praktikusak. A tervező után is érdeklődtem, s partnereim egymásra mosolyogva mondták, hogy a ,,szabadalom" a családé. Később kiderült, hogy világjárásaik során mindig olyan szemmel is nézik a dolgokat, hogy abból, amit látnak, mit lehetne itthon alkalmazni és érvényesíteni.

Hiánypótló vállalkozások

Szőcs Attila kárfelmérő volt az egyik biztosítónál, s nap mint nap találkozott olyan esetekkel, hogy az ügyfél elégedetlenkedett a javítással, mert nem volt a városban egy jól felszerelt, jó minőségű munkát végző szerviz. Többnyire apró garázsműhelyek voltak, ahonnan a klienst elküldték, hogy hozzon ilyen és ilyen, ennyi meg ennyi festéket. Volt eset rá, hogy az ügyfél visszament a műhelybe, és megkérdezte: ,,Uram, mondja meg, hogy ha magának egy ilyen kocsija lenne, elhozná ebbe a műhelybe? Úgy döntöttem, hogy viszem a kocsit Brassóba. Viszontlátásra."

— Kárfelmérőként naponta láttam, hogy a károsultak mennek Csíkba vagy Brassóba kocsit javíttatni — folytatja. — Azt akartuk megcsinálni tehát, ami nincs. A piaci igényeket felmértük, a gyakorlati munkám során ismertem, s a vállalkozás arcélének kialakításakor ezen a nyomon indultunk.

Az első épületet — egy kisebb telket a Jókai Mór úton — 2002-ben önerőből vásárolták meg. Ebben festőkemencét üzemeltettek, szervizt működtettek. Két évre rá — bankkölcsönből — bővítették a telephelyet. Megvásárolták a szomszéd telket és a már említett magtár-raktárépületet, amelynek a földszintjén műhelyek helyezhetők el.

Kármegállapítóként tapasztalta, hogy mekkora gond, ha nincs parkolóhely. A kocsik, a roncsok egymás hegyén-hátán állnak, az autók kinn az utcán vártak sorukra. Nem őrizte ezeket senki.

Itt van tér, udvar, megfelelő felszereltség és irodaépület, társalgó, ahol lehet várakozni, meg lehet inni egy kávét.

— Karosszéria-lakatosmunkával és -festéssel indultunk Az volt a cél, hogy legyen egy iroda, ahol az ügyfelet civilizált körülmények között fogadjuk. Előző munkahelyemen tapasztaltam, hogy nem volt hely, ahova leüljünk a jegyzőkönyvet megírni. A család pont ebédelt, s nem fértünk az asztalhoz.

Két festő-szárító kabinjuk, saját festékkeverőjük van. Azelőtt látta, a kliens számára egy papírra leírták, hogy mit hozzon. Csiszolópapírt, egy fél kiló gittet... A legtöbb vita afölött volt, hogy nem talált a szín. A szervizben azt mondták, hogy nem jól keverték a festéket, a festéküzletes azzal védekezett, hogy nem jól hordták fel az anyagot. Egyik hárította a másikra a felelősséget.

— Most már mi is tudjuk, hogy valóban az is változtat a színárnyalaton, ha nem jól hordják fel a festéket, a fújástechnikától is sok minden függ.

Hogy a vállalkozás legyen hiánypótló, valamilyen űrt betöltő, ezt értem. De hiánypótló vállalkozáshoz rendszerint nincs képzett és gyakorlattal rendelkező szakember...

A jó szakember esze-keze aranyat ér

— Az első festő brassói szerviztől jött hozzánk — folytatják beszélgetőtársaim. Szentgyörgyön nem találtunk megfelelő szakembert, aki festőkemencével, szárítógéppel dolgozzék. Neki kikötései voltak, hogy milyen feltételek mellett vállalja a munkát. Megmondta, milyen anyagokkal hajlandó dolgozni, és milyen felszereléssel.

Amikor az autót előkészítik festésre, ha a kocsi egyik részét, egy szárnyat, egy ajtót festenek le, akkor a többi részét le kell takarni. Az autót ,,be kell csomagolni". Ezt a kis szervizekben úgy oldották meg, hogy újságpapírral leragasztották az új festéstől megóvandó felületet. Megtörtént, hogy egész nap ragasztottak, s közben az alkalmazott bele-belenézett az újságba — lopnak derűt a beszélgetésbe. — Olvasott. Az újságok között hézag maradhat, a festőpisztoly felbillentheti a papírt. Ez csak egyik aspektusa a nem megfelelő festéstechnikának.

A biztosítók nehezen fogadták el, hogy mi speciális anyagot vásárolunk, s azzal fedjük le a festésre előkészített autót. A fóliának ára van, de a fóliával takart autó nem mázolódik össze. Mi naponta három-négy autót festünk, s nem engedhetjük meg magunknak, hogy az alkalmazottak öt órán át ragasszanak.

Sok a márkás, drága kocsi. Az ügyfelek elvárása is ehhez a minőséghez igazodik, s a mostaniak általában nagyon igényesek.

Probléma volt az is, hogy mi miért használunk két festékszűrőt. Nehezen értették meg, hogy külön szűrőt kell használni a lakkhoz, másikat a festékhez. Érdekes történet a nejlonpoharas is. Az volt a kérdés, hogy miért írunk a javítás számlájára nejlonpoharat, amikor ennek a műanyag söröspohár is megfelel. Szent György-napokon összegyűjtöttem a söröspoharakat. Mikor az oldószert beletettük, a poharat is feloldotta.

Szóval, nagy szerencséjük volt a brassói szakemberrel, Szederjesi Marióval. Ő hozta magával az autófestéshez a szakmát. Sepsin lakást vásárolt, és kiköltözött Brassóból.

— Két fő festőnk van, két előkészítő, mindketten Franciaországban voltak képzésen. A festék, amelyet használunk, nem egy olcsó márka, de a jó minőség mellett rendkívüli logisztikai háttérrel rendelkezik: oktatási központja van, ebben képzés, tréningek folynak. Mindkét fiú Párizsban volt tanfolyamon a cég költségén. A festék, amelyet használunk, amerikai származású, BASF márka. Ez egy nagy vegyipari holding, rengeteg ágazattal. Az autófesték-gyártás csak egy része a holding tevékenységének. Párizsban van a székhelyük. A festékkeverési program 15 000 színvariánst ismer. A nálunk festett autón nem szabad színkülönbségnek lennie. Ré­gebbi autó esetében előfordulhat, hogy az öreg autó a napsütéstől matt lett, de ezt a felületet utána lehet fényezni.

Egy-két komolyabb festőműhely a városban van még. Az a hátrányuk, hogy nem végeznek karosszériamunkát. Ha valakinek megütötték az autóját, és beprogramoztatja festésre vagy karosszériamunkára, akkor egyik helyen elvégzik az egyik féle munkát, ott van a kocsi, mondjuk egy hétig, és utána át kell vinni egy másik helyre festésre. A szétszedett autót így hordozzák a városon végig.

Nálunk helyben az alkatrész is. Mi szereljük fel, mi festjük le, s ha valami gond van, az ember is tudja, hova kell fordulnia, és mi is tudjuk, hol hibáztunk, ha hibáztunk. Az alkatrészekkel is az a helyzet, hogy ha nem volt jó, akkor vissza kellett vinni a forgalmazóhoz.

Az autóbádogossághoz helyben találtak szakembereket. Itt komoly szakik vannak. Idősek, fiatalok vegyesen.

Az elején nagy harcot kellett vívni a biztosítókkal, mert ahhoz, hogy minőségi munkát végezzenek, megfelelő anyagokkal kell dolgozni. Végül is mindezt elfogadta a biztosító is. Az ügyfelek részéről pozitív volt a visszajelzés, s ez sokat nyomott a latban.

A nyári balesettípusokra kérdezek rá.

— A balesetek ötven százaléka a városon kívüli közutakon, országutakon történik — felelik érdeklődésemre. — A kisvárosi parkolási, tolatási koccanások a gyakoriak. Ami városon kívül történik, ott sokkal nagyobb a kár. A városon belül rendszerint kis károk keletkeznek. Egy lökhárító, egy ajtó, egy lámpa, egy szárny sérül. Kinn, az országutakon a nagy sebességnél hatalmas károk keletkeznek, ha nem totálkáros az autó, akkor is az alkatrészek tömege kell a javításhoz.

Sok esetben, felülbiztosítás nem lévén, ,,házilag" bütykölnek valamit a kocsin, vagy ki sem javítják az apró sérüléseket. Gyakori eset ez, a nem márkás kocsikon egy horzsolás nem számít, az autók a régi események emlékét sokáig hordozzák.

Hogyan tovább?

Beszélgetésünk során tisztáztuk, hogy az új vállalkozásnak hiánypótlónak kell lennie, valamilyen űrt kell betöltenie. De magától adódik a kérdés: hogyan tovább?

— Nagy lépés, nagy befektetés előtt áll a cég. A Citroën autó-képviseletet hozzuk a városba. Ez nagy kihívás. Egy 0,60 hektáros területet megvásároltunk az Oltmező úton. A Citroën követelménye volt, hogy a telephely forgalmas úton legyen. Erről a telephelyről két év múlva elköltözünk. A folyamatra elképzelésünk szerint úgy kerül sor, hogy innen részletekben telepedünk át, annak függvényében, ahogy az új telephelyen az autóforgalmazásra és a -javításra a feltételek megteremtődnek. A nagyobb autóscégek most elvárják, hogy bemutatókra, kiállításokra is sor kerülhessen. Egy tömbház alatti helyiségben, kis téren, teraszon be lehet mutatni az autót, ahonnan a vásárlót a telephelyre irányítják. A helyi forgalmazás rendkívül fontos, mert aki Brassóból hoz kocsit, annak a szervizre vissza kell járnia. Ha valaki megkapta egy márkára egy megyében a forgalmazást, a nagy cégek másvalakinek nem adnak jogot erre. Hangsúlyozni szeretném, hogy eddig általában a csíki vállalkozók jöttek Háromszékre, most fordult a helyzet: a Citroën csíki forgalmazásának jogát mi szereztük meg. A cégnek megvannak az elvárásai, hogy milyen legyen az épület, a telephely, hol legyen, de ugyanakkor csak azzal segít, hogy adja a márkanevet. Nagyon nehéz besorolódni egy ilyen hálózatba.

Az autóforgalmazás és a szakszerviz, alkatrészellátás mellett meg akarjuk tartani a mostani klientúrát is. Tehát marad a karosszéria-bádogosság és a -festés is. Ezt a munkát profi szinten végezzük, a megye egész területéről, Erdővidékről, Csíkból, Brassóból is idejárnak. Stabil, visszajáró klienseink vannak. Ez annak is köszönhető, hogy nem feledkezünk meg róluk, balesetnél, kármegállapításnál tanácsadással segítünk nekik, utólag is apró figyelmességgel járunk a kedvükben, falinaptárokat, prospektusokat, egyéb reklámanyagokat juttatunk el hozzájuk.

Egy szóval: melegen tartjuk a kapcsolatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2008-08-27: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Szaakasvili: békés eszközökkel küzdenek
Oroszország erővel meg akarja változtatni az európai határokat, Grúzia viszont békés eszközökkel küzd majd területi egysége helyreállításáért ― jelentette ki tegnap a grúz elnök, két szakadár grúziai régió függetlenségének orosz elismerését követő első nyilvános reagálásában. Miheil Szaakasvili televíziós beszédében elutasította, minden jogi alapot nélkülözőnek minősítette a moszkvai lépést, amely szerinte nem jár semmilyen jogi következménnyel sem a kaukázusi országra, sem a világ többi részére nézve. Oroszországot azzal vádolta, hogy magához akarja csatolni egy másik állam területét, amire szerinte nagy európai ország részéről nem volt példa a földrészen a náci Németország és Sztálin néhai szovjet diktátor óta. A grúz elnök úgy vélekedett, hogy Oroszország ,,rendkívüli stratégiai hibát vétett" Dél-Oszétia és Abházia független államként való elismerésével, és súlyosan aláássa saját helyzetét a nemzetközi kapcsolatokban. Szaakasvili felhívta a nyugati vezetőket Grúzia NATO- és EU-csatlakozásának felgyorsítására.
2008-08-27: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Mindenki kézikönyve (Omnibus cégkatalógus)

Második háromszéki kiadásával jelentkezett a lassan széles körben polgárjogot nyert kétnyelvű Omnibus cégkatalógus.