A magyar költészet napjaZenés vándorlás Orbán Ferenccel

2019. április 13., szombat, Közélet

Vándorének című verses, zenés műsorát mutatta be a magyar költészet napján, csütörtökön Orbán Ferenc. A sepsiszentgyörgyi muzsikus az általa megzenésített verseket adta elő a Bod Péter Megyei Könyvtárban akusztikusgitár-kísérettel, és a dalok között életéről, élményeiről mesélt.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Nem lanttal, miként Tinódi Lantos Sebestyénék tették évszázadokkal ezelőtt, hanem hangerősítés nélkül, gitárjával, versénekléssel varázsolt meghitt, személyes műsort Orbán Ferenc. A sepsiszentgyörgyiek jól ismerik az Evilági, a Mozsikácska és újabban a Borvilági Együttes frontemberét, zenetanárt, és most sem csupán dalait hallhatták, hanem életének történeteit is. Gyermekkorát Székelykeresztúron töltötte, húszévesként, még hosszú hajú rockerként borzongatta meg először a népzene, és az ahhoz hasonló meghatározó élményeket azóta is folyamatosan keresi. Fiatalként szerette a hagyományos levélírást, barátja verseket küldött neki, így aztán Pilinszky János verseit olvasva dúdolni is kezdte azokat, könyvtáros édesapja pedig Weöres Sándor köteteit hozta haza, több költeményét is megzenésítette, azokat azóta is játsszák, s amit most elénekelt, az a harmóniá­ról szóló elmélkedést szolgálta... A kortárs költők esetében a személyes ismeretség egyfajta többletet nyújt, így van ez barátjával, Muszka Sándorral is. Egy vallásos témájú anyag összeállítása kihívást jelentett számára, ez esetben Farkas Wellmann Éva segítette verseivel.

A belső vándorlás szorosan kapcsolódik a szó szerinti vándorláshoz, számára kötelező, hogy ki tudjon lépni a megszokott környezetből, magyarázta Orbán Ferenc. Utazásai során azt is megtanulta, akkor kell rögzíteni az élményt, vagyis a dalt, amikor az kikívánkozik, ellenkező esetben elszáll az ihlet. Az is megtörtént, hogy nem talált olyan verset, amely a Hargitán átélt hangulatához leginkább illeszkedne, ezért ő maga ragadott tollat, s rögzítette érzéseit, melyhez zenét is pászított. „Ha fontos neked e világ, ültess te is egy fát” – dalolta, s megjegyezte, bizony ő maga is minduntalan faültetéssel próbálkozik, átvitt értelemben is, hiszen tudja, rendszerint az utódok örülnek leginkább a földbe helyezett facsemeték gyümölcseinek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2019-04-13: Kármentő - László Zsuzsa:

Spenót

Egy nagyon jó barátom megkérdezte, hogy miről írok legközelebb. Amikor elmondtam neki, megjegyezte, hogy: „Féltelek. Nem biztos, hogy jó ötlet.” Elgondolkoztam én is ezen, de nem a félelem miatt. Csak mert nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. A rend őreiről akartam írni. Mégsem teszem, csak érintem (mégis) a témát.
2019-04-13: Közélet - Fekete Réka:

Költők fája mellett

A díszletként felállított installációnak köszönhetően tételesen is a költők fája mellett mondták el verseiket speciális iskolások és hagyományos osztályokban tanuló, sajátos nevelési igényű diákok csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában a számukra szervezett megyék közti szavalóversenyen. Az első ilyen jellegű versmondó megmérettetésen harminchét Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Kovászna megyei speciális helyzetű gyermek bizonyította: a vers mindenkié.