Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nyitott kérdések a magyar–román viszonyban

2019. április 15., hétfő, Világfigyelő

Az elmúlt időben mind a magyar, mind a román kormány sokat tett azért, hogy a korábban sok feszültséggel teli viszonyt enyhíteni tudják – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, miután Dubrovnyikban a Kína–Kelet-közép-Európa csúcstalálkozón tárgyalt Teodor Meleșcanu román kollégájával.

Szijjártó szerint még most is több nyitott kérdés van a magyar–román kapcsolatokban, az elmúlt időben több olyan esemény is történt a magyar nemzeti közösséggel kapcsolatban Romániában, amelyek „joggal ébresztettek aggályokat”. Úgy látja azonban, „sem a két országnak, sem a magyar nemzeti közösségnek nem érdeke, hogy még feszültebb legyen a kapcsolat, ezért sokkal jobb, ha ezeket a vitás kérdéseket szemtől szemben, személyesen beszéljük meg”. Bebizonyosodott, hogy ha kitartóan tárgyalnak e kérdésekről – például a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyéről –, akkor azok előbb-utóbb megoldódtak. A miniszter kiemelte: azon vannak, hogy a magyar kisebbség helyzetét érintő vitás kérdéseket „a lehető leggyorsabban, a legkonstruktívabban, a lehető legkevesebb feszültséggel” tudják tisztázni.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2019-04-15: Belföld - :

Hírsaláta

NEM AZ AUTÓPÁLYA-TÖRVÉNYEKRE. Negatívan véleményezte a képviselőház jogi bizottsága a Ploieşti–Brassó, Brassó–Bákó autópálya, illetve az Északi Sztráda megépítésére vonatkozó törvénytervezeteket. Nicuşor Halici bizottsági elnök indoklása szerint ugyanis az autópálya-építés kizárólag a kormány dolga, és nincs szükség törvényre ahhoz, hogy a kormány lépéseket tegyen.
2019-04-15: Világfigyelő - :

Bocsánatot kért a szerb elnök a magyaroktól

Bocsánatot kért Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.