Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EU–Japán csúcstalálkozóMegerősítették az együttműködést

2019. április 27., szombat, Világfigyelő

Megerősítették együttműködésüket a felek az Európai Unió és Japán közötti csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón, s közös fellépést ígértek a szabad és tisztességes kereskedelem előmozdítása, a szabályalapú nemzetközi rendszer fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem terén is.

  • Abe Sindzó és Donald Tusk. Fotó: Facebook
    Abe Sindzó és Donald Tusk. Fotó: Facebook

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy soha nem volt erősebb ezen stratégiai partnerség, amely a liberális demokrácia, az emberi jogok, a nyitottság, az együttműködés és a tisztességes kereskedelem értékein alapul.

Abe Sindzó japán kormányfő egyebek mellett szintén a globális szabadkereskedelmi rendszer megőrzésének és fejlesztésének fontosságáról beszélt, amelyre szerinte a protekcionizmus terjedésének világméretű trendje ellenében van szükség.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-nak Japán a legszorosabb barátja és partnere Ázsiában, és ez így is fog maradni.
Diplomáciai források szerint komoly vita volt a zárónyilatkozatot illetően, mivel a japán delegáció kezdetben elutasította, hogy belefoglalják a szövegbe azt is, hogy együtt fognak működni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformján, tartva attól, hogy ez feldühíti Donald Trump amerikai elnököt. Hasonló okból nem bólintott rá Tokió sokáig arra sem, hogy jelezték, mindkét fél szerint szükséges felgyorsítani a párizsi klímaegyezmény végrehajtását. Végül mindkét pont bekerült a dokumentumba, még ha kissé módosítva is.

Február 1-jén lépett hatályba az EU–Japán szabadkereskedelmi szerződés, amely jobban megnyitja a japán piacot az európai mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket. A megállapodás felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett vámokat, megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát, valamint közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-27: Világfigyelő - :

Az EB tanulmányozni fogja az ukrán nyelvtörvényt

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni a sokak által bírált ukrán nyelvtörvény végleges szövegét, amelyet előző nap fogadott el a kijevi parlament – jelentette ki tegnap a brüsszeli testület illetékes szóvivője.
2019-04-27: Belföld - :

Megkezdődött a kampány

Mától hivatalosan is megkezdődött a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választások kampánya. Tizenhárom párt állított jelöltlistát, és három független jelölt is indul.