Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szent György NapokAz író, aki nem fél

2019. május 4., szombat, Kultúra

Nem fél attól, hogy megszűnik az irodalom. Hiszen – vallja – minden mögött egy történet van, amit valakinek meg kell írnia. A tévéhírek, a filmek, minden valamilyen történeten alapszik, és a történet tálalása végső soron írói munka.

  • Florin Lăzărescu a Teinben. Albert Levente felvétele
    Florin Lăzărescu a Teinben. Albert Levente felvétele

Nem fél attól, hogy eltűnik a könyv. Legalábbis nem egyhamar, úgy véli, arra várni kell még pár száz esztendőt. Már akinek van türelme kivárni. És aki erre vár. A kultúrából élő emberek nem igazán.

Nem fél attól, hogy egyszer csak nem lesz olvasó. Az olvasói szokások ugyan átalakultak mostanában, a közösségi oldalak a felületes olvasásra szoktatták az embereket, rövid idejű koncentrálásra, és ez sok szempontból rossz. Például a munkavégzésre is hat. De ez más téma.

Nem fél attól, hogy a történet meghal. Mesélő emberek mindig is voltak, mindig is lesznek. Bár nem föltétlen kell mesélniük az embereknek. Elég egy ellesett mozdulat, egy véletlen kihallgatott párbeszédfoszlány. A többi az író dolga.

Attól azonban tart, hogy az emberiség rossz felé halad. Mi sokkal analfabétábbak vagyunk, mint elődeink – e megállapítása, nyilván, nem az olvasás képességének generációnkénti visszafejlődésére utal. És talán még igaza is van. Miként abban is, hogy amiért a gyerekek nem olvasnak könyveket, azért elsősorban szüleik a hibásak. Mert ők sem olvasnak.

Ilyesmik. Csupa haszontalan duma. Florin Lăzărescu kétlem, hogy ismerné a magyar irodalom egyik legszomorúbb, versben megfogalmazott kételyét, azt a bizonyos ment-e a könyvek által a világ elébb kérdést. De aszerint él és cselekszik, hogy Vörösmartynak igennel tudjon válaszolni. Legalábbis ez derült ki a csütörtök délutáni, Tein-beli bemutatkozásán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2019-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Termékvásár: A fokhagymától a balatoni borokig (Szent György Napok)

Laskagombából pástétom, gyömbérből lekvár, fokhagymából savanyúság – s még sorolhatnánk, mi minden ínyencséget kínálnak a Szent György-napi termékvásárban.
2019-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Szép és hasznos kicsinek, nagynak: Irány a vásárba! (Szent György Napok)

Míg a Szent György Napok első vásáraiban a cserépedények, varrottasok, szőttesek, népviseleti darabok, gyékénykosarak, gyöngyfűzött ékszerek, mézeskalácsok uralták a kínálatot, évről évre egyre több a természetes anyagokból készült használati tárgy, viseleti kiegészítő, lakberendezési díszítőelem, és megszaporodtak a kimondottan gyermekek számára készített kézműves termékek: népies ruhák, fajátékok, táskák és hátizsákok, bébihálózsákok, babaszobakellékek. Kétszáz árus portékái között válogathatunk a tegnap megnyílt városnapi népművészeti és kézművesvásárban, ahol minden korosztály talál kedvére valót.