Waldorf-olimpiaGyőzött a szépség, igazság és erő

2019. május 13., hétfő, Közélet

Nemes küzdelem színterévé vált a Benedek-mezei tábor, ahol csíkszeredai, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi Waldorf-iskolások olimpiáját tartották szombaton. Az ókori görög olimpiák mintájára tartott sportesemény a Waldorf-pedagógiában a görög korszak kiemelt mozzanata az ötödik osztályban, amelynek a szépség, igazság és erő a vezérelve.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az ötvenegy diák már péntektől együtt volt a táborban, ahol elkészítették az öt városállam zászlóját, és közös edzésen ismételték az olimpiai próbákat: gerelyhajítás, távol- és magasugrás, rövidtávfutás, staféta, birkózás és hosszú távú (maratoni) futás. Szombat reggel görög énekeket dalolva, hagyományos fehér tunikákban vonultak fel Athén, Spárta, Théba, Korinthosz és Delphoi csapatai, és Szőcs Emese, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola igazgatója házigazdaként megnyitotta az olimpiát.

Az iskolavezető hangsúlyozta, a Waldorf-olimpia nem a győzni akarásról szól, nem az az első, aki a dobogó felső fokára áll, hanem az, aki elindul és célba ér. Itt nem a gyorsaság, a centiméterek számítanak, hanem hogy a városállamokba tömörült diákok együtt teljesítik a feladatokat, mindenki önmagához képest nyújtja a legjobbat – mondotta. László Áron kolozsvári Waldorf-tanár vezetésével az ötödikesek elmondták az olimpiai esküt, és Szőcs Emese meggyújtotta az olimpiai lángot. Rövid Bothmer-torna-bemutató után megkezdődtek a próbák, a közönséget szülők és testvérek alkották.

Lapunk érdeklődésére Szonda Kinga, a jelenlegi legfelsőbb évfolyam, a hatodikosok osztálytanítója elmondta, az idei ötödik osztály, amelynek Péter Médi matematikatanár az osztályvezetője, azért különleges, mert a gyermekek több iskolából verbuválódtak hagyományos osztályokból, és csupán folyó tanévtől waldorfosok. Úgy véli, jól érzik magukat a számukra új és a korábbihoz képest egészen más módszer szerinti oktatásban, és általuk sikerült pótolni az egy évfolyamnyi űrt a Waldorf-tagozaton, ahol jelenleg előkészítőtől hatodikig hét osztály működik.

A sepsiszentgyörgyi Waldorf-oktatás 1994-ben indult, három osztály fejezte be a nyolcadikot a Váradi József Általános Iskolában és a Kiss Árpád Általános Iskolában, majd hosszú szünet után (miközben az óvoda folyamatosan működött) a Nicolae Colan Általános Iskola fogadta be a tagozatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2019-05-13: Közélet - Bokor Gábor:

Svájciak a tetőn (Új födémet kap a vajnafalvi iskola)

Újrafedik a kovászna-vajnafalvi Avram Iancu Általános Iskola épületét. A munkát svájci önkéntesek végzik, ha elkészül az új tetőzet, nyílászárók cseréjével folytatják karitatív tevékenységüket. A kivitelezést a svájci Zuozban működő Lyceum Alpinum 16 diákja és az őket kísérő tanárok, mesterek vállalták. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló beruházást szombaton széles körű bemutatón ismertették az érdeklődőkkel.
2019-05-13: Közélet - Hecser László:

Csak a sportéletet és a kultúrát támogatják (Barót)

A költségvetés késése miatt csak most írhatta ki pályázatait a baróti önkormányzat. A határidő közelsége gyors cselekvésre kényszeríti a civil szervezeteket: két héten belül le kell adniuk a dokumentációjukat, a kedvezően elbíráltakkal június 10-ig a szerződést is megkötik.