Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ilyen ez az ország

2019. május 15., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia a minden lehetőségek és lehetetlenségek országa. Semmi nem működik úgy, ahogyan kellene, és szinte minden napra jut erről egy bizonyosság. Nem csak a nagypolitikában áll folyamatosan a bál, se szeri, se száma a hétköznapjainkat érintő bosszúságnak.

Felülsz egy vonatra, és alig fél órával az indulás után megáll. Telnek az órák, és senki nem tud érdemleges tájékoztatással szolgálni, nincs hó, nincs vihar, még az eső sem esik, hogy arra kenjék a meghibásodást. Hat óra késéssel indul tovább a szerelvény, de a román vasúttársaság még egy bocsánatkérésre sem méltatja utasait, egy közleményre sem futja. Minek is? Az elavult hálózat, valószínű, naponta becsődöl valahol. Számukra nem újdonság.

Magyarországi önkéntes orvosok tartanának gyermekek számára ingyenes szűrővizsgálatot Hargita megyében. Teszik ezt évente kétszer, 1991 óta. Idén le kellett mondaniuk útjukat a közjegyzői hitelesítések felülhitelesítése miatt. Pontosabban: elvesztek a román bürokrácia útvesztőjében, a tavalyi álorvosbotrányok után tovább bonyolították az ilyesfajta procedúrát, s diploma nélküli gyógyítók, lehet, működhetnek, de a külföldről érkező segítő szándék előtt bezárultak az ajtók.

Alig egy hónappal a nyolcadikosok vizsgái előtt a minisztérium elkezdi tologatni a képességfelmérők időpontját. Nem készültek el a beiskolázási tervek, tarthatatlan a korábbi dátum – derül ki. Aztán robban a botrány, a tárcavezető tagadja a szándékot is és mindent visszavon. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy hol, hány és milyen kilencedik osztály indul.

Ez csak néhány kirívó példa az elmúlt napok történéseiből, de a lista szinte a végtelenségig bővíthető, ha hosszabb távra tekintünk. A kormány egyfolytában átgondolatlan, rossz intézkedéseit kénytelen javítani, egyik nap bevezetnek egy adót, pár hét múlva eltörlik, vagy amnesztiát hirdetnek az igazságtalanul megsarcoltak számára. Emelik a közalkalmazottak bérét, de elhibázott gazdaságpolitikájuk miatt szárnyal az infláció, napról napra emelkednek az árak, hát – kampány lévén – áfacsökkentéssel igyekeznek elnyerni a választók kegyeit. Koholt vádak alapján elítélhetnek ártatlanokat, de harminc év sem elegendő, hogy az ügyészség összeállítson egy épkézláb iratcsomót az 1989. decemberi események vagy az 1990-es bányászjárás felelősei ellen. Kénye-kedve szerint számolhatja fel a magyar orvosképzést egy rektor, semmilyen tiltakozás nem akadályozhatja meg, egy polgármester pedig önkényesen felrúghat akár nemzetközi szerződéseket is, és meggyalázhatja katonatemetőben nyugvó háborús hősök emlékét. A hatóságok szelíden megintik ugyan, ő halasztja a frissen létrehozott emlékhely avatását, de le nem mond róla.

Így élünk hát 2019 Romániájában, apróbb-nagyobb bosszúságok színesítik napjainkat. Van, ami felháborít, elkeserít, de legtöbbjükön már meg sem botránkozunk, csak legyintünk: ilyen ez az ország. Legszomorúbb, remény sincs, hogy kicsit másmilyen legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-05-15: Közélet - :

Ellenőrzik a szállítókat

Az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata (TISPOL) felívására az Európai Unió tagállamaiban ezen a héten fokozottan figyelik a személy- és áruszállító gépjárműveket.
2019-05-15: Belföld - :

Kitiltott marad Dabis Attila

Érvényes marad Dabis Attila Romániából való kitiltása: a bukaresti táblabíróság jogerősen elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottjának azon kérését, hogy semmisítsék meg a Romániából való kitiltását elrendelő tavalyi határozatot. Dabis Attila 2021. március 8-ig nem léphet be Romániába.