Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Paloták harcaIohannis támad, Dăncilă visszavág

2019. május 16., csütörtök, Belföld

Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak (SZDP) az igaz­ságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő. Viorica Dăncilă miniszterelnök válaszul kijelentette: nem időszerűségi, hanem törvényességi szempontokra kellett volna alapozni az elutasítást.

  • Forrás: Digi24
    Forrás: Digi24

Iohannis elmondta: az SZDP-sek húsvét előtt javasolták a kormányátalakítást, „de nem azért, hogy a kormányzáson javítsanak, hanem mert a párton belüli bandák összevesztek”. Három javaslatot tettek, ám az államfő már akkor közölte, hogy nem ért egyet ezzel a kormányátalakítással, mert „semmi újat és semmi jót nem eredményez”, tegnap pedig írásban is elküldte az elutasítást, „hogy értsék meg jobban”. A Viorica Dăncilă kormányfőnek küldött levélben Iohannis leszögezi, hogy a három jelölt nem rendelkezik elegendő tapasztalattal az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztség ellátásához, ezért utasította el a kinevezésüket. Az államfő ugyanakkor megjegyzi, újabb javaslatokat vár a miniszterelnöktől, ezúttal azonban olyan jelöltekre számít, akik a törvényi feltételek teljesítésén túlmenően a szakágnak megfelelő képzettséggel, adottságokkal és tapasztalattal rendelkeznek, makulátlan a hírnevük, és az erkölcsi követelményeknek is eleget tesznek.

Tegnapi sajtótájékoztatóján az államfő ismét az SZDP-t ostorozta, amely „a leggyengébben kormányoz a forradalom óta: nulla autópálya, nulla kórház, puszta ígérgetések, de a megvalósítások terén semmi. Egyetlen kivétel van: az igaz­ságügyi törvények módosítása. A büntető törvénykönyvek módosításán sokat és rosszul dolgoztak, (...) hogy megvédjék Dragneát az igazságszolgáltatástól. Ezen dolgozik az SZDP két és fél éve. Mert az SZDP-nek nyilván fontosabb a Dragnea jóléte, mint Románia vagy a román állampolgárok jóléte, és mivel Dragneának és másoknak valós gondjaik vannak az igazságszolgáltatással, Európában már senki nem áll szóba velük. Mivel Dragnea nem tárgyal Európával, az SZDP-ben az a benyomás alakult ki, hogy Romániának sem kell közel lennie az Európai Unióhoz” – fejtette ki Iohannis, aki a május 26-i EP-választáson és a népszavazáson való részvételre buzdította az ország polgárait.

„Nem hiszem, hogy jót tesz az országnak ez az állandóan ismételt szöveg, hogy rosszul vezeti az országot a kormány, miközben a számok teljesen mást mutatnak. (...) Klaus Iohannis államfő úgy beszél, mintha lenne egy brüsszeli bíróság, amely ítélkezik fölöttünk, hogy mit teszünk jól és mit rosszul. Mi az Európai Unió tagállama vagyunk, és az állam elnökének méltóságról kellene tanúbizonyságot tennie, hogy a többi országgal egyenlő bánásmódban részesüljünk” – nyilatkozta Viorica Dăncilă az államfő sajtótájékoztatója után. Azt is elmondta: az SZDP által áprilisban javasolt miniszterjelöltek elutasítását az államfőnek törvényességi, nem pedig időszerűségi szempontokra kellett volna alapoznia, az utóbbi megállapítása ugyanis a kormányfő hatásköre. Szóvá tette, hogy Iohannis ismét nem hagyta ki a lehetőséget, hogy sarokba szorítsa a kormányt, noha ő maga tárgyilagosságot várt el az államfőtől, sőt, örülnie kellene a gazdasági növekedés miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-16: Belföld - :

A pápa áldását kérte az erdélyi magyarokra (Tamás Sándor a Vatikánban)

A tegnapi általános kihallgatáson egy kisebb erdélyi delegáció járult Ferenc pápa elé a Vatikánban: Tamás Sándor Kovászna megye tanácselnöke és Szalai Béla, az Iconographia Locorum Transsilvaniae című kötet szerzője. Átadták a Szentatyának az erdélyi helyek ikonográfiáját bemutató könyvet, majd a pápa áldását kérték az erdélyi magyarokra – tudatja a Vatikáni Rádió, amelynek munkatársa, Gedő Ágnes rövid interjút is készített a háromszéki politikussal.
2019-05-16: Belföld - :

Emelik a nyugdíjakat

Szeptember 1-jétől 1100 lejről 1265 lejre emeli a nyugdíjpont értékét a kormány – jelentette be tegnap Marius Budăi munkaügyi miniszter.