Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Băsescu jelentett a titkosrendőrségnek

2019. június 7., péntek, Belföld

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) olyan dokumentumokat adott át a bukaresti táblabíróságnak, amelyek szerint Traian Băsescu volt köztársasági elnök, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelenlegi, az európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerzett szenátora jelentett egyik volt kollégájáról a Securitate egyik összekötő tisztjének.

  • Fotó: cotidianul.ro
    Fotó: cotidianul.ro

Az ítélőtábla engedélyt adott az újságíróknak, hogy tanulmányozzák azokat az iratokat, amelyek alapján a CNSAS kéri, állapítsák meg, hogy Traian Băsescu együttműködött a Securitatéval. A sajtó rendelkezésére bocsátott dokumentumból az derül ki, hogy a Securitate kijelölt egy alezredesi rangban levő összekötő tisztet, akinek Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át. Az anonimizált iratok szerint a volt elnök jelentései nyomán egyik kollégáját, a Securitate javaslatára, nem nevezték ki olyan hajóra, amely elhagyta az ország felségvizeit.

A bukaresti ítélőtábla május 29-én vette nyilvántartásba azt az ügyet, amelyben a CNSAS kéri a bíróságtól, hogy Traian Băsescu korábbi elnök esetében állapítsa meg a Securitate kollaboránsa státuszt. A központi sajtó által közzétett információk szerint Traian Băsescu CNSAS-dossziéjának csak a fedőlapja van meg, két jelentést azonban más személyek dossziéiban megtaláltak.

Az egykori elnök a 2000-es évek eleje óta öt alkalommal kapott igazolást a CNSAS-tól, amelyek szerint nem működött együtt a volt Securitatéval.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-07: Nyílttér - :

Zenében is jók a háromszéki diákok

Hét díjjal tértek haza a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai a regionális zeneelméleti versenyről, amelyet e hónap elején tartottak Rămnicu Vâl­ceán.
2019-06-07: Belföld - :

Erdély egyik legrégebbi bibliája

Egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában, ez a nyomtatvány számít a legrégebbinek az egyházmegye területén eddig feldolgozott plébániai könyvtárakban – adta hírül tegnap a Romkat.ro hírportál.