Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Életeket mentett a telefon­nagyságú EKG-készülék

2019. június 12., szerda, Közélet

Négy éve működik Kommandón a tele-EKG szolgáltatás. A mobil készülékkel a szívproblémák térképezhetők fel, az évek során több ember életét is megmentette – tudtuk meg Kádár Katától, a Diakónia alkalmazottjától, aki a berendezés működtetését felvállalta.

  • Kommandón négy éve működik a szolgáltatás. Fotó: Albert Levente
    Kommandón négy éve működik a szolgáltatás. Fotó: Albert Levente

Az EKG-készülék – amely nem nagyobb egy mobiltelefonnál, a páciens mellkasára helyezhető, és elektródákkal van ellátva – a leolvasott adatokat egy bukaresti hívásfogadó központba továbbítja, ott egy kardiológus értékeli az eredményeket, és megfelelő tanácsot ad a pácienssel kapcsolatos további teendőket illetően. Az eredmény nyomán döntik el, hogy kell-e mentőt hívni a szívproblémákat mutató beteghez. Volt eset, hogy egyenesen Brassóba kellett küldeni a pácienst, máskor kiderült, nem szívproblémákkal, hanem más gondokkal küzd a beteg. Ilyen esetben a családorvos is tud segíteni, akár aznap vagy később szakorvos vizsgálhatja meg a beteget. A tele-EKG szolgáltatás esetében nincs megszabott határ, annyiszor használható, ahányszor szükséges – mondta el Kádár Kata. A szolgáltatás az első évben ingyenes volt, ezt követően Kommandó Polgármesteri Hivatala évi ötezer lejjel járul hozzá a működtetéséhez – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2019-06-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Népszerű Kovászna és Bálványos (Háromszéki turizmus)

Több mint 21 ezer turista kereste fel az év első negyedében Háromszéket – 8 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A legtöbben szállodák szolgáltatásait vették igénybe, és igen népszerűek a falusi szálláshelyek is.
2019-06-12: Közélet - Iochom István:

Bemutatkoztak az új önkéntesek (Zöld Nap Egyesület)

Környezet+ a neve annak a programnak, amelyet a Zöld Nap Egyesület Kézdivásárhelyen kíván életbe léptetni, és amelyet tegnap ismertetett részletesen Ráduly Attila egyesületi elnök, projektvezető. Az egyéves programból nem hiányzik majd a kerékpár- és gyalogostúra, a Mozgó délután, az asztalitenisz-bajnokság, a Tekerj egy jó célért!, a blog- és a vlogkészítés, valamint a nyári táborozás sem.