Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Meleşcanu maradhat

2019. június 12., szerda, Belföld

Elutasította tegnap a szenátus a Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. Ennek kezdeményezői – az NLP, az MRSZ és az NMP – arra hivatkozva kérték a külügyi tárcavezető lemondását, hogy „felelőtlen módon” szervezte meg a május 26-i európai parlamenti választást és referendumot a külföldi szavazókörzeteknél.

A külügyminiszter lemondását egy civil petícióban is kérik, amelyet 120 ezren írtak alá, de hiába: Meleşcanu elhárította a vádakat, és a szenátusi többség neki adott igazat. A leváltását célzó indítványt az RMDSZ is megszavazta, a miniszter vétségeinek sorához illesztve az úzvölgyi temetőfoglalást is. Novák Csaba Zoltán, a felsőház külügyi bizottságának tagja elmondta: „A román külügy mulasztása, hogy az úzvölgyi katonai temető ügyében nem kérte számon a román kormánytól a Magyarország és Románia között megkötött, a katonatemetőkre vonatkozó egyezmény betartását. A romániai magyar közösség felháborodása jogos: a szaktárca nem tett eleget kötelességének, és nem tanúsított hajlandóságot a konfliktus feloldására, amikor megtagadta a Magyarországról érkező párbeszédre való felkérést.” Az is Meleşcanu hibája, hogy Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az RMDSZ-es törvényhozó szerint a román külügy a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás óta nem ért el kiemelkedő eredményt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-12: Belföld - :

Nyugdíjemelés szeptemberben

A kormány „semmi esetre sem” fogja csökkenteni a béreket a közszférában, ellenkezőleg: az ígéreteknek megfelelően szep­tember 1-jétől emelik a nyugdíjpont értékét és a minimális juttatás összegét is – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă.
2019-06-12: Belföld - :

Ana Birchall kormányfőhelyettes

Ideiglenesen Ana Birchall igaz­ságügyi miniszter tölti be a stratégiai partnerségekért felelős kormányfőhelyettesi tisztséget.