ViperamarásHiánycikk a szérum, ami van, lejárt

2019. június 26., szerda, Közélet

Az ország legtöbb kórházából hiányzik a viperamarás elleni szérum, ahol pedig még rendelkeznek néhány adaggal, annak szavatossága május 31-én lejárt. Utóbbi kategóriába tartozik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház is, szakemberek szerint ellenben még legalább hat hónapig használható az életmentő készítmény.

Az egészségügyi minisztérium bekérte az ellenméreg-szükségletet a kórházaktól, de a gyógyszerforgalmazó jelenleg az országos gyógyszerhatóság engedélyére vár, hogy forgalomba helyezhesse a szérumot – tudtuk meg András-Nagy Róbert kórházmenedzsertől. A sepsiszentgyörgyi intézményvezető lapunknak elmondta, mindig figyelnek arra, hogy ebből a készítményből soha ne legyen hiány, jelenleg is öt dózis oltóanyaggal rendelkezik a megyei kórház, s bár a szérum szavatossága a múlt hónap végén lejárt, még legalább fél évig biztonságosan használható, csupán be kell tartani a tárolási szabályokat.

Háromszéken nem gyakori a viperamarás, évente egy-két esetet látnak el a megyei kórházban, ha pedig Sepsiszentgyörgytől távolabb, a megye más területén történik kígyós baleset, és a leírás alapján viperára gyanakszanak, mentővel az adott helyszínre szállítják a szérumot, hogy az érintett személy minél hamarabb megkapja az életmentő szert – közölte a kórházmenedzser. Elmondta, hogy a viperamarás ellátása sürgősségi feladat, ezért lakhelytől függetlenül más megyében is megkaphatja a kígyómarást elszenvedett páciens az ellenmérget, csak éppen meg kell találni azt a legközelebbi kórházat, amely rendelkezik a szérummal.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 882
szavazógép
2019-06-26: Közélet - Fekete Réka:

Díjeső mikós diákoknak (Bolyai-matematikaverseny )

A Bolyai Matematika Csapatverseny hétvégi budapesti nemzetközi döntőjén két első, egy második és egy negyedik díjat nyertek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai. A magyarországi, délvidéki, ausztriai és németországi versenyzők mellett a versenyen hat csapat vett részt Erdélyből, közülük a négy mikós alakulat képviselte Háromszéket, és mindannyian nyertesek.
2019-06-26: Kármentő - Mózes László:

A szépség és a szörnyeteg

A szépség. A természet érték, a természet szép. Mindannyian tudjuk. Szeretjük, próbáljuk óvni, próbáljuk védeni. Próbálunk „fenntarthatóan” élni, úgy, hogy minden élőlénynek jó és elfogadható legyen. Ennyi a közhelyes rész.