Orosz–amerikai stratégiai szövetség?

2019. július 5., péntek, Világfigyelő

Alaptalannak nevezte az orosz beavatkozás vádját az amerikai és az európai parlamenti választásokba, és stratégiai együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és az EU-val Vlagyimir Putyin orosz elnök a Corriere della Sera olasz napilapban, a római látogatásával egy napon megjelent interjúban tegnap.

  • Ferenc pápa is fogadta Vlagyimir Putyint
    Ferenc pápa is fogadta Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva kész újjáépíteni Washingtonnal együttműködve a nemzetközi biztonsági rendszert. Az orosz elnök úgy vélte, hogy a biztonsági rendszer összeomlása Washington döntésével vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést. Nem Oroszország, hanem Amerika fegyverkezik, ezt bizonyítja az orosz elnök szerint, hogy Moszkva 48 milliárd dollárt költ fegyverkezésre, miközben Washington több mint 700 milliárd dollárt. Az orosz elnök a Moszkva és Washington közötti kétoldalú párbeszédet szorgalmazta a nemzetközi stratégiai együttműködésben. Hozzátette, Moszkva ugyanígy az EU-val is az együttműködés útját kívánja követni a kölcsönös gazdasági szankciók felfüggesztésével. Reméljük, „a józan ész kerekedik felül, és Európa hagyja, hogy saját érdekei vezessék, és nem a mások által sugalmazott irányt követi” – mondta az orosz elnök. Az együttműködés területei között említette a nemzetközi terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, valamint a szervezett bűnözés elleni közös fellépést.

Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint Oroszország beavatkozott volna az amerikai választásokba. Hangsúlyozta, hogy az erről az Egyesült Államokban indított vizsgálatok mind eredménytelenül zárultak. Hasonlóképpen a május végi európai parlamenti választások idején is a „gonosz” orosz befolyásolás szerepelt napirenden, amelynek célja egyedül az volt, hogy Oroszországot „ördögi” színben tüntessék fel – állapította meg. „Nem avatkoztunk be, és nem áll szándékunkban beavatkozni az EU tagállamai és más államok belügyeibe. Ez a különbség az Egyesült Államokhoz és más országokhoz képest, amelyek támogatták Ukrajnában a 2014-es puccsot” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnöktől konkrét lépéseket vár az orosz elnök: elsősorban a minszki egyezmény tiszteletben tartását, valamint a „kényszer­ukranizálás” leállítását sürgette.

Putyin az interjúban megfontolt és realista politikusként jellemezte önmagát. Megjegyezte, hogy túl korai még a Putyin utáni korszakot tervezni Oroszországban.

Az orosz elnök tegnap délután villámlátogatást tett Rómában: elsőként Ferenc pápa fogadta a Vatikánban, majd Sergio Mattarella olasz államfő, Giuseppe Conte miniszterelnök, a két kormánypárt vezetője is találkozóra várta, végül Silvio Berlusconival is találkozni kívánt. A Ferenc pápával a Vatikánban folytatott, zárt ajtók mögötti megbeszélése 55 percig tartott, a Vatikán rövid közleménye szerint szó volt az aktuális nemzetközi kérdésekről, mindenekelőtt Szíria, Ukrajna és Venezuela helyzetéről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1217
szavazógép
2019-07-05: Világfigyelő - :

Zúgolódnak az Európai Parlamentben

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság (EB) élén. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. A testületben sokat bírálták az Európai Tanács eljárását.
2019-07-05: Világfigyelő - :

Mivel foglalkozik majd Winkler és Vincze?

Eredeti terveiknek megfelelő bizottsági tagságokat szereztek az RMDSZ európai parlamenti képviselői Strasbourgban az Európai Parlament alakuló ülésszakán – tájékoztat közleményében a szövetség.