Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EU–ukrán csúcstalálkozóFenntartják az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket

2019. július 9., kedd, Világfigyelő

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben a Krím félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt kiszabott büntetőintézkedéseket – erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az EU vezetői tegnap a Kijevben tartott EU–ukrán csúcstalálkozón.

  • Volodimir Zelenszkij. Fotó: MTI / Nemes János
    Volodimir Zelenszkij. Fotó: MTI / Nemes János

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a csúcs után Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, a büntetőintézkedések politikája az utolsó civilizált eszköz a béke elérése érdekében. Örömét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben az EU álláspontja határozott és változatlan. Hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg Oroszország teljes mértékben végre nem hajtja a minszki egyezményekben vállalt kötelezettségeit, és helyre nem áll Ukrajna szuverenitása és területi épsége.

A szakadár Donyec-medencei területek gazdasági blokádját Zelenszkij szavai szerint Ukrajna csak azután oldhatja fel, ha a törvénytelenül államosított vállalatokat visszaadják tulajdonosaiknak.

Donald Tusk emlékeztetett arra, hogy mindössze néhány nappal ezelőtt hosszabbította meg az unió hat hónappal a szankciókat Oroszországgal szemben a Krím elcsatolása miatt. Biztosított afelől, hogy az EU a jövőben sem ismeri el legitimnek a Krím Oroszország általi annektálását. Felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon a törvénytelenül fogva tartott ukránokat.

Az EU–ukrán csúcstalálkozó végeztével kiadott nyilatkozat értelmében az unió továbbra is kész kölcsönökkel támogatni Ukrajnát, de ehhez bizonyos feltételeket szabott Kijevnek. Zelenszkij köszönetet mondott azért, hogy az EU kész folyósítani Ukrajnának a makroszintű pénzügyi támogatási program második, 500 millió eurós részletét, amint Kijev teljesíti a meghatározott feltételeket.

A szerződésbe foglalt és még nem teljesített feltételek között van egyebek mellett a pénzmosás elleni törvény elfogadása, egy középtávú terv elkészítése a vám- és adóhivatal reformjáról, valamint az elektronikus vagyonnyilatkozatok valóban hatékony ellenőrzésének megoldása.

A csúcs keretében öt kétoldalú megállapodást írtak alá. Ezek között született egy megállapodás, amelynek értelmében az EU további 10 millió eurót különít el Donyec-medencei fejlesztések támogatására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-07-09: Világfigyelő - :

Hatalomváltás Görögországban

Az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia párt nyerte meg Görögországban a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciójával (Sziriza) szemben. Az Új Demokrácia abszolút többséget biztosíthat magának a parlamentben, így partnerek nélkül kormányozhat. A párt vezetője, Kiriákosz Micotákisz tegnap le is tette a hivatali esküt.
2019-07-09: Világfigyelő - :

Aggódik az Európai Unió (Török próbafúrások Ciprus közelében)

Komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva ismét illegális próbafúrásokat végezne Ciprus északkeleti partvidékén – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap.