Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dăncilă vállalná az államfőjelöltséget

2019. július 12., péntek, Belföld

Ha a párt azt kéri tőle, indulni fog a novemberi államelnök-választáson – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă kormányfő. A Szociáldemokrata Párt a hónap végére kitűzött kongresszusán nevesíti államelnökjelöltjét, addig felméréseken tesztelik a szerepre vállalkozó politikusok népszerűségét.

  • Forrás: ActiveNews
    Forrás: ActiveNews

Noha már négy hónap sincs a következő elnökválasztásig, eddig csak Klaus Iohannis tisztségben levő államfő közölte, hogy – a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként – indulni fog egy újabb mandátumért, ellenjelöltjei még nincsenek. A kormánykoalíció vezető erejét képező SZDP-ben ugyan többen is jelezték, hogy hajlandóak megpályázni a legmagasabb köztisztséget, a kisebbik kormánypártot vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök pedig a koalíció jelöltjeként szeretne fellépni, döntés még nem született erre nézve. Iohannisnak idén a jobboldalon is kihívója lesz, a Dacian Cioloş és Dan Barna irányítása alatt álló ellenzéki szövetség már közölte, hogy önálló jelöltet állít, de ennek a kiléte sem ismert még.

Az SZDP-ben eddig Eugen Teodorovici pénzügyminisztert tartották a legesélyesebb indulónak, aki egyébként Viorica Dăncilă jobbkezének számít a kormányban és a pártban is. A miniszterelnök azonban szerdán váratlan választ adott arra a kérdésre, hogy nem az SZDP elnökének jelölése lenne-e a természetes.  „Ezzel egyelőre nem számoltam, úgy gondoltam, hogy lesz jelöltünk, és én miniszterelnökként és az SZDP elnökeként minden erőmmel támogatom, hogy megnyerje az elnökválasztást. De nem szeretném, ha gyávának hinnének. Ha a párt ezt kéri tőlem, akkor elfogadom, amit a párt mond, de pillanatnyilag úgy vélem, az lenne a jó, hogy legyen egy jelöltünk, és én őt támogassam. Számunkra fontos, hogy olyan ember mögé sorakozzunk fel, aki élvezi a párt bizalmát, akit minden területi szervezet támogat, aki egy bizalomhullámot hoz létre nemcsak tagságunk és szimpatizánsaink körében, hanem a többi polgár körében is, mert én jó eredményre számítok” – felelte Viorica Dăncilă. A kormányfő szerint a párt képes erős kampányt szervezni, de elismerte: talán hibáztak, amikor nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy megszólítsák a fiatalokat, a multinacionális vállalatok alkalmazottjait és a külföldön élő románokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-07-12: Nyílttér - :

Balekségem rövid története

Délelőtti városjárásból baktatok hazafelé. Ezt némi zöldség és gyümölcs  megvásárlásával végzem mindenkori szokásom szerint. Igazinál is igazibb égető-izzasztó nyári nap siettette lépéseimet. Jó ilyenkor a hűs lakás megnyugtató kellemességét élvezni. Ám a Sors más befejezést szánt ennek a napnak.
2019-07-12: Belföld - :

Vegyék ki a román vizsgát (MPP-kezdeményezés)

Az érettségi eredmények miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) módosítani szeretné a tanügyi törvényt, hogy a magyar diákoknak ne kelljen románból is vizsgázniuk.