KézdivásárhelyTáncos lábak, szorgos kezek találkozója

2019. július 22., hétfő, Közélet

Hétfőn kezdődött és pénteken kiállítással, előadással ért véget a kézdivásár­helyi Turóczi Mózes-iskolában a hetedik alkalommal megszervezett néptánc- és ­kézművestábor.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A hatvanöt résztvevő zöme a céhes város általános iskoláinak I–IV. osztályos tanulója volt, de lemhényi, torjai és uzoni résztvevő is akadt. Ketten az Egyesült Királyságból érkeztek. A legfiatalabb résztvevő ötéves volt. László Mária táborvezetőtől megtudtuk, hogy a kézműves-tevékenységeket – gyöngyfűzést, quillingtechnikát, gyapjútárgyak készítését, szövés-fonást, kreatív műhelyt – kézdivásárhelyi tanítónők, tanárok – Csillag Mónika rajztanár, Sidó Xénia Helga biológia szakos tanár, Kaján Klára tanítónő, Cserei Izabella óvónő, Árok Szilvia tanítónő és Karsi Mária tanítónő – vezették, akiknek munkáját Torjáról Torzsa Ibolya tanítónő és két önkéntes diáklány, Kaján Rebeka tizenegyedikes és Demkó Hanna hetedik osztályos tanuló is segítette. A táncoktató Horváth Tas koreográfus volt, az élő zenei kíséretről pedig Sikó-Barabási Zselyke hegedűs gondoskodott; segítőjük Mátyás Ibolya tanítónő volt. A tábor naponta 9-től 13 óráig tartott, kétórás váltással, amíg a hatvanöt gyermek fele táncolt, addig a másik fele kézműves- és kreatív tevékenységet folytatott. A zárónap délutánján a szülők, nagyszülők és hozzátartozók megnézték a gyermekek által betanult táncokat. A tábor közös fényképkészítéssel ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 559
szavazógép
2019-07-22: Máról holnapra - Nagy D. István:

Bohóckodás az alkotmánnyal

Felelőtlenségi és aljassági különdíjat kellene alapítani, amelyet kizárólag a román politikai osztálynak adhatna át a civil társadalom vagy a nép. Egy ilyen kitüntetést most már szinte havonta ki lehetne osztani a politikai barikád mindkét oldalán leledzőknek.
2019-07-22: Közélet - Bokor Gábor:

Juhászlakodalom a Tündérvölgyben

Az elmúlt hétvégén zajlott Kovásznán a vajnafalvi román közösség hagyományos népi ünnepe, az Illés-napi juhászlakodalom. Szombaton és vasárnap is zajlottak az események, de a történések fénypontját a tegnap dél körül lezajlott juhászlakodalom jelentette, leánykérő legényekkel, eladósorba jutott leányokkal, násznéppel, lovas és szekeres vonulókkal, sok népi zenével, tánccal, jókedvvel. Megtelt a Dr. Benedek Géza Szívkórház melletti erdei tisztás – az esemény jó pár éve megszokott és egyre jobban kiépített helyszíne –, a helyi, a környékbeli falvakból érkezett román közösség mellett rengeteg üdülővendég, más megyéből érkezett meghívott élvezte a színes forgatagot.