Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tăriceanu és Ponta szövetséget kötött

2019. augusztus 8., csütörtök, Belföld

Politikai szövetségre lép és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre a kormánykoalícióban részt vevő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) és a Victor Ponta volt miniszterelnök által vezetett Pro Románia Párt – jelentette be tegnap Călin Popescu-Tăriceanu, az LDSZ elnöke.

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint az új pártszövetség ily módon a harmadik legjelentősebb erővé válik a parlamentben a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) után. Közölte: a két politikai alakulat küldöttségei a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy kidolgozzák közös politikai programjukat és együttműködési megállapodásukat.

A bejelentés újabb jele annak, hogy szétesés fenyegeti az SZDP–LDSZ kormánykoalíciót, miután az SZDP nem volt hajlandó felsorakozni Tăriceanu mögé, és úgy döntött, hogy Viorica Dăncilă pártelnök-kormányfő személyében saját jelöltet indít a novemberi elnökválasztáson. Tăriceanu nem rejtette véka alá csalódottságát, bejelentette, hogy az SZDP támogatása nélkül is indul az elnökválasztáson, és azt is jelezte, hogy problémát okozhat a kormánykoalícióban a közös elnökjelölt hiánya.

A Pro Románia Párt Corina Crețu volt uniós biztost indítaná az elnökválasztáson, de Ponta mindvégig nyitottnak mutatkozott arra, hogy a baloldal közös elnökjelöltjét támogassák, ha sikerül megállapodni az SZDP-vel és az LDSZ-szel.

Bár Pontát tavalyelőtt kizárták az SZDP-ből – amelynek elnökeként 2012-től 2015-ig az ország kormányfője is volt –, és az általa alapított párt valójában az SZDP-ből önként vagy kényszerűen távozott politikusok menedéke, a Pro Románia valójában nem számít ellenzéki pártnak, a legtöbbször együtt szavaz a kormányoldallal és a román baloldal újraélesztését tűzte ki célul.

Ponta árnyalta Tăriceanu bejelentését. Felidézte: július 22-én ő ajánlott politikai szövetséget Tăriceanunak, ha az LDSZ kilép a kormánykoalícióból. Ponta szerint szerdai megbeszélésükön jelentős lépéseket tettek ebbe az irányba.

A közvélemény-kutatások szerint Tăriceanu 13,8 százalékos támogatottsága messze elmarad Iohannis 41,7 százaléka mögött, de megelőzi Dăncilă 7,5 százalékra taksált támogatottságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1098
szavazógép
2019-08-08: Közélet - :

Elbocsátás a nadrággyáraknál

Megválik háromszéki dolgozóinak egy részétől az RGT készruhaipari vállalkozás, mely az elbocsátás tényét kedden átiratban jelezte a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél – tudtuk meg Kelemen Tibor intézményvezetőtől.
2019-08-08: Sport - Tibodi Ferenc:

Kereken százan indultak (Székelyföld Kerékpáros Körversenye)

Sepsiszentgyörgyi prológgal és megyeszékhelyi versenyzővel rajtolt el tegnap délután a 13. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amely a térség legfontosabb nyári sportrendezvénye. A hagyományos megmérettetés startvonalánál – amely immáron harmadik éve Háromszéken rajtol – idén tizennyolc csapat színeiben kereken száz biciklis sorakozott fel. Akárcsak egy éve, az egyéni időfutamot ezúttal is Daniel Crista nyerte meg, míg a Bukaresti Steaua színeiben tekerő szentgyörgyi Bartha Csaba a 89.-ként ért célba.