Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magára marad az SZDP?Kilépne a kormányból Tăriceanu pártja

2019. augusztus 10., szombat, Belföld

Kiléphet jövő héten a kormányból a Liberálisok és Demokraták Szövetsége – közölte tegnap a Digi24 politikai forrásokra hivatkozva. A hírtelevízió szerint Călin Popescu-Tăriceanu szövetsége már meghozta az erre vonatkozó döntést, melynek hivatalos okaként politikusaik a költségvetés-kiigazítást jelölték meg. Az alakulat alelnöke, Varujan Vosganian tegnap úgy nyilatkozott, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége 19 tárcából álló kabinet felállítását javasolja, s azt kérik a Szociáldemokrata Párttól, hogy mondjon le néhány minisztériumról is.

  • Fotó: erdon.ro
    Fotó: erdon.ro

A kormányból való kilépés tényét már csütörtökön megvitatták a Liberálisok és Demokraták Szövetsége berkeiben – közölte a Digi24, s erre már a következő héten sor kerülhet, miután a Szociáldemokrata Párt elnöke, Viorica Dăncilă elutasította a koalíciós partnerek követeléseit. A közös munka folytatásához több feltételt is megszabtak: a Victor Ponta vezette Pro Románia Párt kormányba való belépését, a kabinet átszervezését és a minisztériumok számának csökkentését 19-re, négy-négy tárca átengedését az ALDE, valamint a Pro Románia számára, továbbá miniszterelnök-helyettesi tisztségeket is. A Tăriceanu vezette alakulat másik követelése, hogy Dăncilă ne jelöltesse magát államelnöknek, helyette pedig Călin Popescu-Tăriceanut támogassák. Az SZDP elnöke azonban visszautasította a felvetetteket, mondván, ilyen jellegű változásokat nem tud átvinni pártján.

Az ALDE által tervezett kormányfelépítésről tegnap Varujan Vosganian, a liberális-demokraták alelnöke is beszámolt. A Hotnews portál szerint 19 tárcából álló kormányt javasolnak, s azt, hogy az általa vezetett minisztériumok közül az SZDP lemondjon a szállítási és a fejlesztési tárcáról. Vosganian úgy véli, az SZDP már nem rendelkezik kellő vezetői képességgel a beruházások és szociális intézkedések tekintetében fontos minisztériumok irányításához, s le kellene mondania az oktatási vagy az egészségügyi minisztériumról is. Vosganian megerősítette, alakulata nem támogatja a költségvetés-kiigazítást abban a formájában, ahogy azt a pénzügyminisztérium bemutatta. Azt is hangoztatta, hogy az ALDE álláspontja szerint szükség van a kormányprogram felülvizsgálatára és aktualizálására, Viorica Dăncilă miniszterelnöknek pedig szeptemberben át kell alakítania a kabinetjét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1098
szavazógép
2019-08-10: Kármentő - Váry O. Péter:

Hazai ízek

Én már csak ilyen nyakas székely vagyok. Kicsit régimódi (a virtuális világ helyett a valósat kedvelem), kicsit ragaszkodó (a régi cipőt csak akkor dobom ki, ha már a suszter is lemondott róla), és az étellel is úgy vagyok, hogy a szalonnát bármikor előnyben részesítem a homárral szemben. Az egyenes beszédet is szeretem, ezért hát kicsit gyanakodva nézem azokat a honfitársaimat, akik nekigyürkőznek mindenféle tengeri herkentyűknek, ugyan keservesen gyűrik le a mocsárízű falatokat, végül mégis azt mondják, ilyen finomat még sosem ettek. Ezek után, gondolom, érthető, ha külországi bolyongásaim során is a hazai ízeket keresem.
2019-08-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

Szentkirályba költözött a mozgásművészeti tábor

Az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön szervezett CAMP (Contemporary Artistic Movement Platform) mozgásművészeti és kortárstánc-tábor kisfiának nevezte Bordás Attila koreográfus, a rendezvény megálmodója és fő szervezője az idei CampIN’ Nature elnevezésű tábor és fesztivál jellegű kezdeményezést, mely Fekete-Lovas Zsolt színművész, perkúciós zenész közreműködésével és Fodor Imre illyefalvi, dobolyi és szentkirályi polgármester támogatásával ezen a hétvégén zajlik Szentkirályban.