Hongkongi tüntetésekPeking „terrorizmust” emleget

2019. augusztus 15., csütörtök, Világfigyelő

A kínai kormány tegnap ismét a „terrorizmus” szót használta a Hongkongban zajló tüntetések során történt erőszakos cselekmények kapcsán, és a tettesek mielőbbi felelősségre vonását szorgalmazta, miközben a kínai sajtóban a „színes forradalom” kifejezéssel írták le a tiltakozáshullámot.

  • Forrás: France 24
    Forrás: France 24

Hszü Lu-jing, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője úgy fogalmazott: a hongkongi repülőtéren kedden „lázadók” zaklattak és bántalmaztak egy utast és egy újságírót, akik Kína szárazföldi részéről érkeztek. Hozzátette: „elítéljük az ehhez hasonló, a terrorizmushoz közelítő cselekmé­nyeket, és támogatjuk a hongkongi rendőrséget a tettesek mielőbbi felelősségre vonásában”. Hszü nyilatkozatában arra utalt, hogy a hongkongi nemzetközi repülőtéren ötödik napja zajló tüntetésen kedden tiltakozók egy csoportja elfogott és bántalmazott egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, valamint a Kínai Kommunista Párt ­szócsövének tartott Global ­Times című lap egyik újságíróját.

Az esetet követően a Peking által szigorú ellenőrzés alatt tartott kínai interneten özönleni kezdtek a hongkongi demonstrálókat „lázadóknak” és „terroristáknak” bélyegző bejegyzések. A hónapok óta tartó tüntetéshullámmal szemben kritikus vélemények pedig továbbra is tartják pozíciójukat a kínai Twitterként emlegetett Weibo mikroblog népszerű témái között.


Tönkreteszik a jövőt?

A Global Times tegnap A színes forradalom célja, hogy tönkretegye Hongkong jövőjét címmel jelentetett meg vezércikket, melyben a szerző azt írta: a tüntetéseket ugyan a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, azonban mára „a város jogállamiságának könyörtelen lerombolásáról” szólnak. Érvelése szerint a jelenleg Hongkongban zajló megmozdulások a színes forradalom jegyeit hordozzák, hiszen a szélsőséges tüntetők a város megbénítására, valamint a kormányzat és a rendőrség fennhatóságának aláásására törekszenek, miközben követeléseiket már nem a jogrendszer által biztosított keretek között juttatják kifejezésre.

A szerző azonban rámutatott: míg a színes forradalmak célja világszerte a rendszerváltás volt, Hongkongban a kormányzat megdöntése értelmetlen, mivel Hongkong nem egy ország, mindenkori kormányzatának a kínai központi kormányzat felhatalmazására van szüksége. Úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben színes forradalmon átesett országoknak a hosszan tartó zűrzavar és a gazdasági hanyatlás következményeivel kellett megbirkózniuk, miközben a forradalmakat szító Egyesült Államok és a Nyugat lerázta magáról a felelősséget. A szerző az eddigi kínai álláspontnak megfelelően Hongkong gazdasági hanyatlásával riogatott a tüntetések folytatódásának esetén, és a nyugati hatalmak befolyási törekvéseiről értekezett, amelyek célja véleménye szerint a kínai politikai rendszer aláásása.

Peking kommunikációja ugyan egyre szigorúbb hangnemet üt meg a hétről hétre hevesebbé váló demonstrációk kapcsán, de egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg azokat az értesüléseket, miszerint a kínai hadsereg bevonását terveznék a rend helyreállítására. Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-üzenetben közölte: az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta, hogy a kínai kormány csapatokat küld a hongkongi határhoz.


Korlátozások a repülőtéren

Bírósági határozattal próbálja korlátozni a működését megbénító tüntetést a hongkongi nemzetközi repülőtér, ahol több száz járatot töröltek az elmúlt két napban – írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Egy ideiglenes bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Tegnap reggel több tucat, az elmúlt napokban törölt járat felszállhatott a repülőtérről, bár még ezen a napon is 51 kimenő és 61 bejövő járatot töröltek. Kedd délután tiltakozók egy csoportja elfoglalta az induló járatok terminálját, valamint elfogtak és bántalmaztak egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, mire a rohamrendőrség gumibotokkal és paprikaspray-vel oszlatta fel a tömeget. A hongkongi nemzetközi repülőtér műkö­désének napok óta tartó fennakadásából a szomszédos kínai metropoliszok repülőterei kovácsolhatnak előnyt maguknak – írta a lap.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, s ez fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-08-15: Világfigyelő - :

A berlini fal építésére emlékeztek

Megemlékezéseket tartottak kedden a német fővárosban az egykori berlini fal felhúzásának 58. évfordulója alkalmából. Idén a legnagyobb figyelem nem a fal felépítésére, hanem a kerek évforduló miatt a fal 1989-es lebontására irányul, azonban az ünneplés mellett nem szabad megfeledkezni a várost kettéosztó határőrizeti rendszer és Németország megosztottsága áldozatairól sem – emelte ki Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere.
2019-08-15: Világfigyelő - :

Boris Johnson a Brexit ellenzőiről

A brit kormányfő az Európai Unióval való „rettenetes összejátszással” vádolt meg képviselőket tegnap.