Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Brazil–norvég nyilatkozatháborúKi pusztítja jobban a természetet?

2019. augusztus 21., szerda, Magazin

Feröer-szigeteki cetvadászatról készült fotókkal és videóval próbált visszavágni Jair Bolsonaro brazil elnök Norvégiának, amiért az felfüggesztette
az amazonasi esőerdők védelmére folyósított segélyeket az erdőirtás fel­gyorsulása miatt.

„Nézzék csak, milyen a Norvégia támogatta bálnamészárlás!” – írta a brazil elnök Twitter-oldalán a felvételek mellé, amiken az látható, amint sarokba szorított cetek százait verik agyon egy vértől vörös tengeröbölben.

A felvételek állítólag május 29-én készültek Norvégiában, csakhogy Oslóban nem tudnak ilyen kegyetlen öldöklésről, és hétfőn ki is derítették, hogy a sokkoló képek a Dániához tartozó Feröer-szigeteken készültek, ahol sok évszázados hagyomány a grindadrap, a cetvadászat, aminek keretében nyaranta közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint mészárol le a helyi lakosság a téli hústartalékok feltöltésének céljával.

A norvég halászati minisztérium közölte, hogy Norvégiában csak hajóról, szigonnyal vadásznak bálnára, és csak a nagytestű cetek legkisebb fajára, a gyakori csukabálnára.

Norvégia, a brazíliai erdővédelmi projektek legbőkezűbb finanszírozója a múlt héten jelentette be, hogy egyelőre nem folyósít további segélyt Brazíliának, mert felgyorsult az amazonasi esőerdők fogyása.

Természetvédők szerint tavaly Brazíliában 15 százalékkal több erdőt vágtak ki, mint egy évvel korábban. Az Imazon civil szervezet szerint 2018 augusztusa és 2019 júliusa között több mint 5000 négyzetkilométer esőerdőt taroltak le mezőgazdasági hasznosítás céljából.

A segélyek leállítására adott első válaszában a brazil elnök azzal vádolta Norvégiát, hogy „bálnákat öl meg és kőolajat termel ki az Északi-sarkvidéken”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1134
szavazógép
2019-08-21: Magazin - :

István, a király rockoperaversenyt írnak ki iskolásoknak

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk – mondta el Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró az M5 hétfő esti híradójában.
2019-08-21: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Mire int a lisznyói toronydísz?

Mit keres maga itt? Rólunk nincs, amit írni. Nekünk még van valamicske nyugdíjunk, de hogy mi lesz itt, idefenn ötven esztendő múlva, azt nehéz megjósolni. Itt csak az fog megmaradni, akit ez a föld, a kaszáló, az erdő el tud tartani, Lisznyópatak el fog tűnni! Imádkozzanak, s itthonmaradásra tanítsák az unokákat – ennyi biztató szót hallottunk, amikor a rég nem látott Lisznyópatakra látogattunk: festői a táj, uralja a völgyet a csend. Itt fenn még virágban a kaszálók, lenn a patak lokján tehenek legelnek, brassóiak hétvégi házukban töltik a nyarat.