Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az RMDSZ nem támogatja a Dăncilă-kormányt

2019. szeptember 5., csütörtök, Belföld

Az RMDSZ nem támogatja a Viorica Dăncilă vezette kormányt, így nem fogja megszavazni a csak szociáldemokrata minisztereket magában foglaló kabinetet – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke tegnap a magyar közmédiának elmondta, a szövetség már májusban eldöntötte, hogy nem támogatja a kormányt, akkor bontották fel ugyanis a parlamenti együttműködési megállapodást az akkori kormánykoalícióval, és mint mondta, „azóta semmi nem változott”. Hozzátette, nem hajlandók támogatni háttérből sem a kormányt, ezért időpocsékolásnak nevezte az erről szóló spekulációkat.

  • Fotó: Radio România Actualități
    Fotó: Radio România Actualități

Kelemen Hunor közölte, találkozott Dăncilăvel a napokban, és nagyon korrekt beszélgetést folytattak, amely során ismertette az RMDSZ álláspontját, amit a kormányfő tudomásul vett. Az RMDSZ elnöke jelezte, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványát is készek megszavazni, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Liberális Párt (NLP) már veszített egy hetet, hogy beterjessze az indítványt.

Kelemen Hunor szerint amennyiben az ellenzék tovább húzza az időt, Dăncilă a bizonytalan törvényhozókat átállíthatja a kormány oldalára, és azután már nem lesz elég szavazata az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz. Kelemen Hunor úgy vélte, hogy ha előbb a kormány fog bizalmi szavazást kérni a parlamenttől, és meglesz a szükséges 233 szavazata, akkor az ellenzék már nem gyűjthet össze szintén 233 voksot, amennyi a kormánybuktatáshoz szükséges. Kelemen közölte, hogy Ludovic Orbannal, az NLP elnökével is tárgyalt, és elmondta neki, hogy minden elveszített nap csökkenti annak az esélyét, hogy új kormánya legyen Romániának.

„Ez nem jó, szerintem most fontos lépés lenne, hogy új kormány alakuljon” – tette hozzá Kelemen, aki szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtásának halasztása csak azt a látszatot kelti, hogy az ellenzék valójában nem akarja átvenni a kormányzást. A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy amennyiben az NLP szenátora, Alina Gorghiu elvállalja a szenátusi elnöki jelöltséget, az RMDSZ őt fogja támogatni.

Román elemzők szerint az NLP azért húzza az időt, mert az ellenzéki pártoknak valójában nem érdekük, hogy a novemberi elnökválasztás előtt hatalomra kerüljenek, így abban érdekeltek, hogy Dăncilă akár kisebbségi kormányként is helyén maradjon novemberig, de akár a 2020-as parlamenti választásig is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1877
szavazógép
2019-09-05: Közélet - Fekete Réka:

Sepsiszentgyörgy a házigazda, Székelyföld a vendégfogadó (XIII. Erdélyi Néptánc-antológia)

Az amatőr néptáncegyüttesek tizenharmadik erdélyi seregszemléjét nevezhetnénk vándorrendezvénynek is, mert idén a Sepsiszentgyörgyön tartott gálaműsort megelőzően – amely minden korábbi néptánc-antológiának is a legfőbb mozzanata –, a bejutó együttesek több székelyföldi településen mutatkoznak be. Pénteken Kászonaltíz, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely és a Brassó megyei Négyfalu a házigazdája a rendezvénynek, szombaton a Tokos zenekar kíséri a gálaműsoron fellépő tizenegy együttest, műsorvezető Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó.
2019-09-05: Belföld - :

Új lendületet a román–magyar párbeszédnek

Az elnökválasztási kampány jó alkalom arra, hogy a romániai magyarság elmondja saját problémáit, és megpróbáljon új lendületet adni a román–magyar párbeszédnek, amely mindig javításra szorul – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államelnökjelöltje.