Új lendületet a román–magyar párbeszédnek

2019. szeptember 5., csütörtök, Belföld

Az elnökválasztási kampány jó alkalom arra, hogy a romániai magyarság elmondja saját problémáit, és megpróbáljon új lendületet adni a román–magyar párbeszédnek, amely mindig javításra szorul – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államelnökjelöltje.

A politikus a magyar közmédiának elmondta, hogy az RMDSZ 1996 óta mindig állított saját államelnökjelöltet. Az idén is azért döntött így, mert ez önbecsülés kérdése, hiszen a romániai magyarság is rendelkezik olyan személyiségekkel, akik el tudnák vezetni Romániát, amennyiben lenne bizalom és megfelelő tisztelet. „Van elképzelésünk az ország jövőjéről, románokról, magyarokról, romákról, mindenkiről, aki az országban él, és képesek vagyunk vezetni az országot, hiszen a mi érdekünk is jobb országot építeni” – mondta az RMDSZ elnöke.

Úgy vélte, hogy a román elnökjelöltek az elmúlt harminc évben nem beszéltek a magyarokról, mindig csak a szavazataikat kérték, ezért a romániai magyaroknak kell magukról beszélniük, a problémáikat elmondaniuk, és az elnökválasztási kampány jó alkalom erre.

Rámutatott: azért választotta kampánya jelszavául a Tisztelet jelszót, mert ez az alap, amely nélkül nem lehet bizalmat építeni, közösen tervezni. „Azt látjuk, hogy az állam nem tiszteli az állampolgárait, az emberek és a közösségek nem tisztelik egymást. Magunk számára is tiszteletet kérünk, hiszen amikor a magyaroktól is tiszteletet kérnek a románok, akkor elvárjuk, hogy ők is tiszteljék nyelvünket, hagyományainkat, kultúránkat. Ha lenne megfelelő tisztelet, akkor a bizalmat is vissza lehet állítani a románok és magyarok között” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint az általános tisztelethiány miatt dönt évente 200–250 ezer román állampolgár az ország elhagyása mellett.

Hozzátette: lazább, humorosabb kampányt terveznek, mivel nem kényszerülnek arra, hogy állandóan lessék a felméréseket. Nyíltan, őszintén fognak beszélni, és kitérnek olyan témákra is, amelyek más kampányokban kisebb hangsúlyt kaptak, ilyen például a környezeti probléma, a digitalizáció, a közigazgatás jobbá tétele és a jogállam megteremtése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-09-05: Belföld - :

Az RMDSZ nem támogatja a Dăncilă-kormányt

Az RMDSZ nem támogatja a Viorica Dăncilă vezette kormányt, így nem fogja megszavazni a csak szociáldemokrata minisztereket magában foglaló kabinetet – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke tegnap a magyar közmédiának elmondta, a szövetség már májusban eldöntötte, hogy nem támogatja a kormányt, akkor bontották fel ugyanis a parlamenti együttműködési megállapodást az akkori kormánykoalícióval, és mint mondta, „azóta semmi nem változott”. Hozzátette, nem hajlandók támogatni háttérből sem a kormányt, ezért időpocsékolásnak nevezte az erről szóló spekulációkat.
2019-09-05: Belföld - :

Az SZDP-kormány sok rosszat tett Romániának

A Szociáldemokrata Párt mestere az időhúzásnak, az SZDP-kormánynak pedig már rég távoznia kellett volna – jelentette ki Klaus Iohannis államfő. A Cotroceni-palotában tegnap tartott sajtótájékoztatóján az elnök arról beszélt: a caracali gyilkosság egyes állami intézmények súlyos hiányosságaira irányította a figyelmet. „A hozzá nem értés, az egyértelmű procedúrák hiánya, a korrupció, a nemtörődömség megrázó végkifejlethez vezetett: ahhoz, hogy az állam képtelen volt megvédeni saját polgárainak életét” – fogalmazott Iohannis.