Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dan Barna–RMDSZ csörteMegoldani kéne, nem túllépni rajta

2019. szeptember 10., kedd, Belföld

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) elnöke szerint Romániának túl kell lépnie az etnikai megosztottságon, azon, hogy minden nemzetiség a sajátjaira szavaz, és úgy vélte, hogy egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kellene lennie. Az RMDSZ súlyosan bírálta a politikus nyilatkozatát.

  • Fotó: ziarulamprenta.ro
    Fotó: ziarulamprenta.ro

A politikus erről Marosvásárhelyen nyilatkozott, ahol aláírásgyűjtő körúton vett részt az elnökválasztás alkalmából. Barna kijelentette, hogy alakulata jó példát mutat az etnikai kérdésben, hiszen a pártban vannak románok és magyarok is, akiknek természetes és normális együttműködésben sikerül közösen dolgozniuk. Meglátása szerint túl kell lépni az etnikai megosztottságon, mert Románia valójában európai, nyitott állam, ahol az állampolgárság többet jelent, mint egy adott nemzetiséghez való tartozás. Barna szerint az MRSZ-ben etnikai kérdés nem létezik, hiszen a párt korábbi elnöke és jelenlegi alelnöke is magyar nemzetiségű. Barna szerint a fiatal nemzedékek már példát mutatnak az etnikai megosztottság meghaladásában.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője a román politikus nyilatkozatára reagálva szombaton elmondta: a szövetség álláspontja szerint nem túl kell lépni az etnikai problémán, hanem meg kell oldani azt. Hegedüs Csilla szerint Dan Barna úgy viselkedik, mint egy rossz kisgyerek, aki behunyja a szemét, és úgy tesz, mintha ez a probléma nem létezne. „Én azt szeretném megkérdezni, hogy az elmúlt esztendőben ő mit tett annak érdekében, hogy ezt a problémát megoldjuk, és ne túllépjünk rajta” – fogalmazott Hegedüs Csilla az RMDSZ Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-10: Belföld - :

Perbe hívja a kormányt az EMNP (Bevándorlás-migráció)

Büntető feljelentést tesz a főügyésznél az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kormány ellen, amely – megítélése szerint az alkotmányt megszegve – többedszer tett az elmúlt időszakban olyan bejelentést, hogy Románia kész befogadni bevándorlók csoportjait. Az alakulat vezetősége ugyanakkor azt kéri az RMDSZ-től, hogy támogassa a jelenlegi kormány megbuktatását.
2019-09-10: Belföld - :

Román hazafiak az úzvölgyi temetőben

Megkoszorúzták a hétvégén az úzvölgyi katonai temetőben engedély nélkül épített román katonai emlékművet több román nacionalista szervezet tagjai, akik eredetileg a málnásfürdői ortodox templomban megszervezett találkozóra érkeztek.