Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Meleşcanu a szenátus új elnöke

2019. szeptember 11., szerda, Belföld

Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották a szenátus elnökévé. A veterán politikus a választás második körében 73 szavazatot kapott, míg ellenjelöltjét, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) színeiben megméretkező Alina Gorghiut 59-en támogatták szavazatukkal, többek között az RMDSZ felsőházi honatyái is. Meleșcanut a Szociáldemokrata Párt (SZDP) javasolta a tisztségre, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) kilépett a kormánykoalícióból, és pártjának elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu lemondott a szenátusi elnöki tisztségről. Az LDSZ nem támogatta volt minisztere jelölését, és az alkotmánybíróságnál óvnák meg az eredményt.

  • Fotó: bursa.ro
    Fotó: bursa.ro

Megválasztása utáni első beszédében Teodor Meleșcanu kijelentette: az elmúlt három évtizedben a román politikai spektrum valamennyi pártjával együttműködött már, és ezt az együttműködési tapasztalatát szeretné házelnökként hasznosítani az ország érdekében. Azt is hozzátette: az LDSZ parlamenti csoportjának tagja marad. Pártja ugyan döntést hozott arról, hogy kizárja soraiból azokat, akik a vezető testületek jóváhagyása nélkül fogadnak el tisztségeket, Meleșcanu párttagságát az biztosítja, hogy nélküle – a szükséges taglétszám hiányában – megszűnne a párt felsőházi frakciója.

Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az alkotmánybíróságon. Arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint a frakciók állíthatnak jelölteket a házelnöki tisztségre, és ugyanannak a frakciónak nem lehet két jelöltje. Márpedig a választás első fordulójában az LDSZ jelöltje Ion Popa szenátor volt, aki 13 szavazatot kapott. A szavazást megelőzően Teodor Meleşcanu még hétfőn, amikor azt kérdezték tőle, hogy csatlakozik-e a szociáldemokratákhoz, és hogy lehet-e egy parlamenti frakciónak két jelöltje az elnöki tisztségre, felidézte, hogy 2016-ban Călin Popescu-Tăriceanut is a Szociáldemokrata Párt javaslatára választották meg a szenátus elnökévé.

A parlament 136 tagú felsőházában a Szociáldemokrata Párt a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal biztosíthatta a többséget, hogy Teodor Meleșcanu személyében ellenzéke sorából állított jelöltet. A volt külügyminiszter öttel kapott több szavazatot, mint amennyivel az SZDP rendelkezik. Az RMDSZ az elmúlt napokban többször is közölte, hogy nem támogatja a kormánypárt jelöltjét, és szenátorai a liberális Alina Gorghiura szavaznak.

Viorica Dăncilă kormányfő este gratulált Teodor Meleşcanunak a szenátuselnöki tisztségbe való megválasztásáért, hangsúlyozva, a felsőházban adott voks azt bizonyítja, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) továbbra is többsége van a parlamentben, illetve hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének „csak egy szűk csoportja” döntötte el a kormánykoalícióból való kilépést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-11: Belföld - :

Magyar támogatás a restaurálásra ( A Bonchidai Bánffy-kastély)

Tetemes, 950 ezer eurós támogatást kapott a magyar kormánytól a bonchidai Bánffy-kastélyt kezelő Transilvania Trust Alapítvány, amely révén nagyot lendülhet a főépület restaurálása – jelentette be Hegedüs Csilla, az alapítvány elnöke tegnap Erdély egyik legjelentősebb barokk emlékművénél és leghíresebb fesztiválhelyszínén. A Budapestről érkező támogatás mellett az alapítvány egy újabb, EU-s forrásokból finanszírozott kulturális projektet indított útjára ARTECH néven, melyet Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ismertetett.
2019-09-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a berecki születésű kézdivásárhelyi
PÉNZES JÁNOS
életének 65. évében 2019. szeptember 9-én hirtelen
elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2019. szeptember 12-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi római katolikus
ravatalozóházból.
A gyászoló család
733