Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kövér László: Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét

2019. szeptember 14., szombat, Világfigyelő

Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét és ezzel megerősíteni az európai politika önvédelmi képességét – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Selye János Egyetem (SJE) ünnepi tanévnyitóján Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott tegnap.

  • A révkomáromi Selye János Egyetem FOTÓ: MTI / BODNÁR BOGLÁRKA
    A révkomáromi Selye János Egyetem FOTÓ: MTI / BODNÁR BOGLÁRKA

Az egyetlen felvidéki magyar egyetem, a révkomáromi Selye János Egyetem tizenöt éve kezdte meg működését. Kövér László bevezetőjében rámutatott: Közép-Európában egy tanévnyitó nemcsak az oktatási munka folytatása, hanem egy megújuló esély is arra, hogy a térség nemzetei az iskoláik és egyetemeik által biztosabbá és jobbá tegyék a jövőjüket a szülőföldjükön. A házelnök történelmi példákat felidézve megállapította: korábban Közép-Európában, amikor valaki nyert, a szomszédja valamit veszített. Hozzátette: „Ma azonban változóban a történelmi széljárás, és a mai fiatalok nemzedékének adatik meg először a felismerés, hogy szülőföldjük nem attól lesz biztonságosabb, hogy legyőzik szomszédjaikat, hanem attól, ha Közép-Európa nemzetei együttműködve, közösen győzik le mindazt, ami napjainkban Közép-Európát fenyegeti”.

„Közép-Európa nemzetei meg tudnak birkózni mindazzal, ami fenyegeti őket, ha felismerik, hogy a térség közös” – szögezte le Kövér László. Kifejtette: azon erők ellen kell védekezni, amelyeknek az a céljuk, hogy elvonják az európai embereknek azt a jogát, hogy saját anyagi és szellemi erőforrásaik felett szabadon rendelkezhessenek. Kiegészítette: az ehhez a célhoz vezető eszköz az európai keresztény kultúra szétzilálásának kísérlete, az európai demokratikus rend átalakítási terve és az európai nemzetállamok felszámolásának szándéka.

„A 21. századi politikai és értékrendi küzdelemben a szellemi önvédelem képessége nélkül Európa, valamint az európai emberek és nemzetek egyaránt vesztésre vannak ítélve” – jelentette ki a házelnök. Elmondta: csak a szellemi önvédelemből sarjadhat ki az a politikai önvédelem, amely megvédheti Európát az európai emberek és nemzetek számára, ezért az államok és pedagógusok felelőssége abban a kérdésben összegezhető, hogy az oktatási intézmények erősítik vagy gyengítik a közösségek szellemi önvédelmi készségét és képességét. Erre a kérdésre pedig úgy lehet jó választ adni, hogy a jövő nemzedékből nyitott, de nemzetileg elkötelezett és a másik nemzet megbecsülésére és a vele való együttműködésre kész vezető réteget nevelnek, ami a fennmaradás előfeltétele a 21. században.

„Köszönjük a felvidéki magyaroknak, hogy nem mondtak le az egyetem álmáról, köszönjük az egyetem tanári karának, hogy az elmúlt másfél évtizedben mintegy nyolcezer magyar fiatal nyert felsőoktatási képzést az egyetem falai között” – folytatta. Szavai szerint az elmúlt másfél évtizedben az élet bebizonyította, hogy a felvidéki magyar egyetem korabeli ellenzőinek nem volt igazuk: a Selye János Egyetem nem veszélyezteti, hanem erősíti Szlovákiát, Szlovákia nem veszített, hanem nyert a felvidéki magyar egyetemmel.

Juhász György, az egyetem rektora a megnyitón azt mondta: az intézmény létrejöttével a szlovákiai magyar közösség évtizedes álma vált valóra, és az elmúlt tizenöt évben elvégzett munka igazolta az intézmény létjogosultságát. Az SJE alapításáról szóló törvényt 2003. október 23-án hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás, az oktatási intézmény 2004 szeptemberében nyitotta meg kapuit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1067
szavazógép
2019-09-14: Belföld - :

Felmentett államtitkárok

Viorica Dăncilă miniszterelnök kilenc államtitkárt menesztett, akik a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) tagjai – derült ki a Hivatalos Közlönyből. A volt kisebbik kormánypárt politikai végrehajtó bizottsága tegnap megerősítette négy tag – Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă és Alexandru Ştefan Băişanu – kizárását a pártból.
2019-09-14: Belföld - :

Hírsaláta

HATÉVESEK ELLEN GÁZSPRAY-VEL. A rendőrség csütörtökön őrizetbe vette azt a 43 éves szatmárnémeti tanítónőt, aki a tasnádszántói iskolában teljesen megmagyarázhatatlan módon könnygázspray-t fújt két hatéves, előkészítő osztályos gyerekre, akikről azt állította, zavarták az órát, majd zaklatták őt, és csak önvédelemből lépett fel a leírt módon. A pedagógus munkaszerződését azonnali hatállyal felbontotta a tanfelügyelőség, az ügyészség pedig kezdeményezte vizsgálati fogságba helyezését.