Lavinia Branişte a pulzArtonAki szeret történeteket mesélni

2019. szeptember 21., szombat, Közélet

A kortárs román irodalom egyik legsokoldalúbb személyiségével találkozhatott a pulzArt közönsége péntek délután a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban – a Lavinia Braniștével tartott közönségtalálkozó azonban nem csak az író fiatalsága okán illeszkedett oly nagyon a fesztivál szellemiségébe, hanem azért is, mert olyan alkotóról van szó, aki sokrétű tevékenységet folytat, bátor, stílusában pedig egyszerűségre, hitelességre törekszik.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Ezt emelte ki a sepsiszentgyörgyi közönség számára már jó ideje ismerősnek számító Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus is, miután Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója házigazdaként köszöntötte a meghívottakat és a szép számban megjelent érdeklődőket. A brăilai születésű, 36 éves, műfordítóként, prózaíróként és gyermekirodalmi alkotóként ismert Lavinia Braniște pedig szavak helyett nagy sikerű regénye, a 2016-ban több díjjal is elismert Interior zero egy részletének felolvasásával mutatkozott be, hogy aztán ugyanezen mű egy másik részletét magyarul is megismerhessék az érdeklődők. A regény a korporációk világába enged bepillantást a megfigyelés részletességével, hitelesen, humorosan. Folyamatosan változó környezetünkben, életünkben nagy szükség van az ilyen témákat is feldolgozó művekre – vélekedett Adrian Lăcătuș. Lavinia Braniște pedig arról vallott, hogy miként születnek írásai.

Nem vonzotta őt különösebben ez a világ, csak szembejönnek vele emberek, történnek különféle dolgok, és ő szereti megfigyelni ezeket, az írás során pedig történeteket akar elmesélni. Bár nem nevezné önéletrajzi regénynek az Interior zerót, azért van némi ilyen jellegű háttere is a műnek, hiszen narrátor-hőséhez, Cristinához hasonlóan maga is titkárnőként dolgozott egy hasonló vállalatnál – élete egyik katartikus pillanata volt, amikor felmondott, és úgy döntött, könyvet ír, ott szerzett élményeit, tapasztalatait is felhasználva.

Műhelytitkaiból is megosztott párat közönségével: Kolozsvár és Bukarest után most éppen hazaköltözött Brăilára, és az ott élő asszonyok vallásosságának titkaiba kezdett elmerülni – úgy is véli, hogy sokkal inkább valahol ott rejtőzik Románia igazi arca, nem Kolozsváron vagy Bukarestben –, de arról is vallott, hogy miként vezetett az útja a műfordítástól a gyermekirodalomig, ugyanis éppen ilyen műveket fordítva merült fel benne, hogy talán maga is írna meséket – Rostogol malackáról pedig már több kötete is megjelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1285
szavazógép
2019-09-21: Közélet - Nagy B. Sándor:

Rettegés a bohócoktól (pulzArt)

Ez a kulrofóbia jelentése, és bizonyára nem véletlenül kapta ezt a címet a bristoli Pickled Image bábtársulat fergeteges bohózata, mely leleményes, képzeletgazdag, sötét humorral átitatott és a mindenkori bohócjátékok és bábjátékok valamennyi elemét felhasználja a comedia dell artétól a pantomimig és burleszkig, a marionettjátéktól a rongybábuk használatáig, a tárgyanimációtól a bunraku bábozásig.
2019-09-21: Belföld - :

Besúgó volt Traian Băsescu

A bukaresti ítélőtábla tegnap helyt adott a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének, megerősítve, hogy Traian Băsescu volt államfő, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal. Az ítélőszék ítélete nem jogerős. Traian Băsescu jelezte, élni fog a fellebbezés jogával. A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint a volt államfőt még a haditengerészeti egyetemi tanulmányai kezdetén beszervezte a titkosszolgálat.