Újabb Iohannis–Dăncilă csörte

2019. október 3., csütörtök, Belföld

Klaus Iohannis államfő figyelmezteti Viorica Dăncilă miniszterelnököt: alkotmánysértést követ el, ha Románia nevében újabb európai biztosjelöltet nevesít anélkül, hogy előzőleg konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását. Viorica Dăncilă szerint a képmutatás csúcsa, hogy Iohannis az alkotmány megsértéséről beszéljen.

Iohannis tegnap kiadott közleményében arra reagált, hogy a kormányfő nem jelent meg aznap az elnöki hivatalban, elutasítva, hogy az államfővel egyeztessen egy újabb román biztosjelöltről, miután első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága. Iohannis szerint azzal, hogy megtagadta az egyeztetést egy Románia nemzetközi megítélését érintő ügyben, Dăncilă súlyosan megsértette az alkotmányt, aláásta Románia hitelét, újabb bizonyítékát adva politikai dilettantizmusának és felelőtlenségének.

Iohannis figyelmeztetésére reagálva Dăncilă emlékezteti az elnököt: Dan Nica jelöléséről akkor kapott tájékoztatást, amikor a Rovana Plumbéról is, hiszen már első alkalommal mindkettejüket javasolta a biztosi tisztségre az SZDP. „Valószínűleg a kampányban lévő államfő figyelmét elkerülte ez az információ”, írta Facebook-bejegyzésében Dăncilă, hozzátéve: „a képmutatás csúcsa, hogy Klaus Iohannis az alkotmány megsértéséről beszéljen. Ugyanaz a Klaus Iohannis, aki lábbal tiporja az ország alaptörvényét azáltal, hogy megtagadja az ügyvivő miniszterek kinevezését és tudatosan figyelmen kívül hagyja az alkotmánybíróság határozatát is.”

Dăncilă kedd este megszerezte pártja támogatását ahhoz, hogy Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba (EB), miután azonban erről telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, az EB elnöke tartalékmegoldásként egy újabb női jelöltet is kért tőle. Az SZDP végül elfogadta azt is, hogy Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár legyen Románia tartalékjelöltje.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-10-03: Belföld - :

Ötszörösére emelték a bírságot

Aki indokolatlanul hívja az 112-es hívószámot, mozgásba hozva az egész rendszert, személyzetet és technikát, ki kell fizesse a kiszállás minden felmerülő költségét, emellett a segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határa 5000 lejre nő – fogadta el a jogszabálytervezetet első házként tegnapi ülésén a szenátus plénuma.
2019-10-03: Világfigyelő - :

Áttörés Kelet-Ukrajnában

A háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBSZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport találkozóján a felek egyeztettek arról, miként alkalmazzák a Donyec-medencei szakadár területeken történő választások lebonyolításáról szóló, úgynevezett Steinmeier-formulát az ukrán jogrendszerben – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hasonlóan nyilatkozott Borisz Grizlov különmegbízott, az orosz küldöttség vezetője.