Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zajlik a Visor – Székelyföldi FotófesztiválFotográfiák bősége Sepsiszentgyörgyön

2019. október 15., kedd, Magazin

Szombaton kezdődött a Székelyföld Napok eseménysorozatainak egyik kiemelkedő rendezvénye, a Visor – Székelyföldi Fotófesztivál – tájékoztat a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Sepsiszentgyörgy főterén megnyílt a második Székelyföldi Fotóklubok Szemléje, ezenkívül további tárlatoknak is örvendezhettek a fotográfia kedvelői.

  • Székelyföldi Fotóklubok Szemléje a megyeszékhely főterén.  Fotó: Albert Levente
    Székelyföldi Fotóklubok Szemléje a megyeszékhely főterén. Fotó: Albert Levente

A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által közösen szervezett fesztivál nyitórendezvényén Imreh István, a központ vezetője üdvözölte a megjelent fotósokat, fotóklubelnököket és az érdeklődőket, s elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy második alkalommal is sikerült megszervezni a Székelyföld három megyéjében működő tíz fotóklub több mint 130 fotósának munkáiból összeállított tárlatot. Megköszönve a fotósok hozzáállását, hozzátette: a művelődési központ a következő években is folytatja a szemle megszervezését, ameddig igény lesz rá.

Vargyasi Levente fotográfus, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, az esemény „lelke”, szervezője is köszöntötte a jelen levő kollégákat és a közönséget. Bemutatta a tíz kiállító fotóklubot, és megköszönte a csoportok vezetőinek a mozgósítást, amely nélkül a képanyag összegyűjtése és a jelen kiállítás nem jöhetett volna létre.

Délután nyílt tárlat a 37. Magyar Sajtófotó-kiállítás anyagából, ami különlegesnek számít, hiszen Romániában évtizedek óta nem rendeztek ilyen témájú megmérettetést. A magyarországi megmérettetésről Beliczay László sajtófotós mesélt, aki bevallotta, nagyon örül, hogy 37 év után először a kiállítási anyag átlépte a határt, és végre Erdélyben is bemutatásra kerül, elsőként Sepsiszentgyörgyön. Szigethy Tamás, a kiállítás kurátora videóüzenetben köszöntötte a jelenlevőket, s elmondta: az idei pályázatra 276 fotós küldött össze­sen 2476 pályaművet. A megmérettetésen díjazott alkotásokat a Szabadság téren felállított sátorban lehet megcsodálni október 20-ig.

Később az Árkosi Kulturális Központ adott otthont az André de Dienes életét és munkásságát bemutató kiállításnak. Kincses Károly fotómuzeológus, a tárlat kurátora vetített képes előadást tartott Dienes Andor pályafutásáról. Neve itthon kevésbé ismert, pedig maga is hollywoodi csillaggá nőtt, méltón büszkélkedhetnénk vele. Anyakönyvi kivonata szerint Kézdivásárhelyen látta meg a napvilágot 1913. december 18-án. A céhes város melletti Torján élt és nevelkedett, majd 12 éves volt, amikor édesanyja tragikus halálát követően nyakába vette a világot és elindult szerencsét próbálni. Hosszú és nehéz utat járt be, amíg Hollywoodba ért. Dolgozott kifutófiúként és selyemüzlet alkalmazottjaként is Budapesten. 19 évesen már Magyarországról indult újra útnak, bejárva gyalogszerrel Európa több országát, de megfordult Észak-Afrikában, Tunéziában is. 1939-ben, követve bátyját, emigrált az Egyesült Államokba. Dolgozott Arnold Gingrich-nek, publikált a Vogue, az Esquire és a Montgomery Ward magazinokban. 1945-ben találkozott egy akkor még Norma Jeane néven ismert gyári munkással, akit a fényképei segítettek, hogy Marilyn Monroe-ként váljon ismertté. Fotózta azonban Ingrid Bergmant, Elisabeth Taylort, Shirley Temple-t és Marlon Brandót is. Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület célja bemutatni mindazt, amit André de Dienes megvalósított. Október 22-étől a kiállítás Dienes szülővárosában, a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban lesz megtekinthető.

A szombati nap zárórendezvényét, az Alföldi Róbert fotógyűjteményéből válogatott, A múlt szabadsága című kiállítás megnyitóját 19 órától tartották a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A magyarországi és a külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazó, nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számító, hiánypótló tárlat november 29-ig látogatható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1066
szavazógép
2019-10-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Isten akaratába belenyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
özv. VARGA KATALIN
életének 80., özvegységének 15. évében hosszú betegség után 2019. október 14-én vissza­tért teremtő Atyjához.
Temetése 2019. október 16-án, szerdán 14 órakor lesz a kálnoki ravatalozóháztól.
Részvétfogadás ma 17–19 óráig, valamint a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott,
pihenése csendes.
A gyászoló család
4314320
2019-10-15: Életutak - Fekete Réka:

Bolívia előtt és után (Beszélgetés Tóásó Előddel)

Gyergyószárhegyi és bögözi gyökerekkel Szovátán nevelkedett, járt iskolába és érettségizett, majd Magyarországon informatikát tanult, tanított egy tatabányai középiskolában. Huszonnyolc éves volt, amikor egy bolíviai származású magyar barátja meghívta a latin-amerikai országba, ahol informatikai munkát vállalt a filmiparban. Alig telt el néhány hónap, 2009. április 16-án egy állítólagos terroristabanda tagjaként őrizetbe vette a bolíviai rendőrség. Tóásó Előd, az Evo Morales államfő elleni merénylet előkészítésével vádolt szervezet egyik túlélője öt év és tíz hónap fogva tartás után szabadult. Egy ideig visszament tanítani Tatabányára, majd televíziós dokumentumfilmeket készített, jelenleg sepsiszentgyörgyi lakos, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem agrármérnök szakának elsőéves hallgatója. A médiából jól ismert Tóásó-ügy részletei nélkül, gyermekkoráról, a pedagógia iránti vonzódásáról, az újrakezdésről, háromszéki hétköznapjairól és jövőbeni terveiről kérdeztük a sokat megélt, de eddig minden nehéz helyzetből felemelkedő Tóásó Elődöt.