SepsiszentgyörgyAjándék könyv másodikosoknak

2019. október 17., csütörtök, Közélet

Két év szünet után folytatódik a kisiskolásoknak szóló Könyvke­lengye program: minden sepsiszentgyörgyi másodikos, összesen ötszáznál is több gyerek kap ajándékkönyvet a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából, melyek átadása alkalmával a könyvtárosok különböző gyerekfoglalkozásokat is tartanak, igyekeznek vonzóvá tenni az olvasást az elemisták számára.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az 539 kisdiákból 442 magyar és 97 román osztályba jár, a magyar gyermekek Kertész Erzsi Ludmilla megoldja című kötetét vehették át, vagy vehetik át ezután, a hét folyamán, a román gyermekeknek pedig a múlt héten adták át Lavinia Braniște Rostogol păzește pepenii című könyvét a szerző jelenlétében, aki dedikált is az eseményen.

Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője lapunknak elmondta, hogy a Könyvkelengye program 2010-ben indult, és először az újszülött kisbabás sepsiszentgyörgyi családok kaptak könyv­csomagokat ajándékba, aztán a nagyobb gyermekekre is kiterjesztették ezt a kezdeményezést, a negyedikes, nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak is örömet szerezve a korosztályuknak megfelelő könyvadományokkal. Az utóbbi időben az első osztályosokat is bevonták a programba, annak apropóján, hogy megtanultak olvasni. Mint megtudhattuk, az elmúlt két évben szünetelt a Könyvkelengye, ugyanis nem volt rá anyagi fedezet, de a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület létrehozása után lehetőség nyílt a program folytatására. Valójában azért kapják most a másodikosok a könyveket, mert megkésett a csomagosztás, tavasszal elsősök voltak ezek a gyermekek.

Hétfő óta – amikor Nagy Zoltán, a polgármesteri hivatal képviselője is jelen volt a könyvek átadásánál – naponta több osztályt fogadnak a gyerekrészleg munkatársai, akik az ajándékozás alkalmából felolvasnak a kötetből, azzal kapcsolatosan különböző játékos tevékenységeket végeztetnek és beszélgetnek a kisdiákokkal.

A rövid történetekből álló meseregény egy cserfes kislányról szól, aki saját vállalkozásként problémamegoldó irodát nyit, és így próbál segíteni társainak eligazodni a nehéz helyzetekben. A gyerekfoglalkozások után könyvtárbemutató következik, melynek végén az is kiderül, hogy a Ludmilla megoldja című könyv felmutatásával a gyerekek ingyen beiratkozhatnak a könyvtárba.

Hollanda Andrea szerint a tanítók is örültek a könyvadománynak, mert ha egy könyv mindenkinek megvan az osztályban, közösen olvashatják azt, és különböző közös tevékenységeket is szervezhetnek köréje. Azt is tervezi a könyvtár, hogy tavasszal meghívja a szerzőt Sepsiszentgyörgyre: Kertész Erzsi sok gyerekkönyvet írt, így minden bizonnyal nagy olvasótábora van városunkban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2019-10-17: Közélet - Fekete Réka:

Kevesebb a kedvezményezett (Délutáni oktatás)

Legalább kétszer annyi gyermek számára igényelnék a háromszéki iskolák a meleg ebéddel is járó délutáni oktatást, mint ahány diákra ebben a tanévben elő tudta teremteni az anyagi forrásokat a helyi önkormányzatokkal közösen a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány. Míg a svájci HEKS Alapítvány korábban a program költségeinek 50 százalékát állta a Diakónián keresztül, a szeptemberben kezdődött tanévtől 35 százalékra csökkentette a hozzájárulást és a kedvezményezett gyerekek számát is.
2019-10-17: Közélet - Bokor Gábor:

Jelentős beruházások a székelyföldi mezőgazdaságban

Közel 5300 székelyföldi gazda – Kovászna, Hargita és Maros megyében tevékenykedő mezőgazdász – pályázott a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány által meghirdetett, mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására. A pályázati kiírás nem tartalmazott nemzetiségi kikötéseket, így magyar, román vagy más etnikumú gazdák is élhettek a lehetőseggel. A napokban megtörtént eredményhirdetés után kiderült, 4929 székelyföldi gazda (több mint ezren Háromszékről) hozzávetőlegesen 20 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás révén korszerűsítheti gazdaságát – jelentette be a sajtónak az alapítvány ügyvezető igazgatója, Kozma Mónika.