A világ jött szembe velem

2019. október 26., szombat, Közélet

Úgy lettem másként gondolkodó, hogy úgy gondolkodom, mint harminc évvel ezelőtt, csak a világ jött szembe velem – ez a kulcsmondata Lakatos Mihály tárcanovelláinak, melyeket kötetbe szedve Súlyos ügyek címmel adott ki idén az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, s melyet erdélyi körútja során szerdán délután – kissé hazajőve, hiszen itt élt öt évig a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja háromszéki irodájának vezetőjeként – Sepsiszentgyörgyön a Tein teaházban ismertetett a szerző.

  • Derzsi Dezső, Lakatos Mihály és Szonda Szabolcs. Fotó: Albert Levente
    Derzsi Dezső, Lakatos Mihály és Szonda Szabolcs. Fotó: Albert Levente

Szonda Szabolcs kérdéseire válaszolva elmondta, tárcáit 2007 óta írja, témái kifogyhatatlanok, hiszen a hétköznapi élet bőséggel szállítja azokat: napjaink idiótaságain tombolja ki magát. Mert az rendben van, hogy valaki nem normális, elfogadjuk, mert toleránsak vagyunk, de hogy ezt a nemnormalitást törvénybe akarják iktatni, attól kinyílik a székely bicska a zsebemben, foglalta össze a szerző világlátásának lényegét. Ebben a zűrzavaros világban ugyanis – ha mégoly konzervatívnak is tűnik – az Isten, haza, család hármasa határozza meg gondolatrendjét, ezért emeli fel szavát mindazok ellen, akik a normalitást szembefordítják bármivel.

És hogy mire gondolt e súlyos szavakkal – lám, a kötet címének egyik lehetséges magyarázata! –, azt a könyvbemutatón összegyűlt nagyszámú közönség a Derzsi Dezső színművész tolmácsolta egyik tárcából (Magyar állampolgárság) tudhatta meg. A többi a Súlyos ügyek borítói közt vár olvasói felfedezésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2019-10-26: Közélet - Iochom István:

Kegyelet emlékéül állították (Bemutatták Dimény Attila második könyvét)

Csütörtökön délután a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében telt ház előtt mutatták be Dimény Attila második, a közelmúltban megjelent Kegyelet emlékéül állították című, A kézdivásárhelyi református temető kulturális öröksége alcímű könyvet, mely a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában látott nyomdafestéket. Az igényes kivitelezésű kötet a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó és Nyomda munkáját dicséri, a  borítóterv, a műszaki szerkesztés, valamint a gazdag képanyag a szerző munkája.
2019-10-26: Közélet - Váry O. Péter:

Egy kényszer-vendégmunkás hétköznapja (Könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtárban)

Mit tesz az ember, ha az ötödik X-en túl munka nélkül marad, de kell a pénz a megélhetéshez? Hát elmegy vendégmunkásnak.