Átadták a felújított kökösi unitárius templomot

2019. október 28., hétfő, Közélet

Bár jelenleg is sokan dolgoznak azon, hogy éket verjenek közénk családban, közösségben, nemzetben, ez a megújult templom, e maroknyi magyarság a Kárpát-medence legkeletibb részén bizonyította, mit jelent, amikor egymásra figyelünk és cselekszünk annak érdekében, hogy igazoljuk, együvé tartozunk – erről beszélt Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke tegnap a felújított kökösi unitárius templom átadása alkalmából tartott istentiszteleten.

  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei

Az unitárius egyházfő hangsúlyozta: a kökösi templom sok megpróbáltatáson ment át az elmúlt évszázadok során, ezért jelenleg azt ünnepeljük és azért adunk hálát, hogy poraiból újjá tudott születni. Arra figyelmeztetett, a kökösi példához hasonlóan úgy járjunk őseink földjén, hogy ne összetöredezzen, hanem rakjuk össze annak kincseit.

A hálaadás jegyében szervezett ünnepi esemény részeként a többi felszólaló is az összefogást méltatta, amely nélkül a magyar kormány támogatásával kivitelezett templomfelújítás nem érte volna el igazi célját: az épített örökség mentése mellett a helyi közösség bevonása az értékőrzésbe.

 

 

Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa szerint a kökösi unitárius templom megújulása egyszerre volt erőfeszítése sok száz embernek, akik nemzedékek óta lehetnek büszkék saját és apáik összefogására, a kitartásra súlyos időkben, diktatúrák alatt, tűzvészt követően. A kökösiek hűségét és cselekvő erejét ahhoz hasonlította, amit Kós Károly egész életében vallott. Azt mondta, egy templom megújítása mindenekelőtt keresztény hitünk megőrzését jelenti. „Nincs olyan, hogy távoli és érdektelen település, nincs kevésbé fontos vagy lemondásra ítéltetett gyülekezet, mert bárki elvész, bármelyik porlad, nemzetünk egésze, a nemzet nagy épülete érezné a hiányát és a megingást. Különösen itt, a végeken, ahol minden torony egyben bástya is.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a kökösi templom falain feltárt Szent László-freskó kapcsán arról beszélt, hogy arányaihoz mérten azért van Székelyföldön a legtöbb Szent László-emlék, mert mi, székelyek hű katonái voltunk az egykori határvédő lovag királynak, és a mai napig is hiszünk legendás élete útmutatásaiban, ugyanakkor segít abban, hogy a Kárpát-kanyarban őrizzük a magyar nyelv és egyben az európai kultúrkör határait.

 

 

Török István, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese a jelenlegi túlélést a régebbi időkhöz hasonlította, amikor komoly stratégia kellett a megmaradáshoz. Szerinte ma csak a hit és a vallás stratégiája mentén maradhatunk meg, mert az élet nem csupán fizikai és anyagi valóság, hanem lelki is. A kökösi unitárisok erőfeszítéseiről, kitartásáról beszélt Kovács Levente helyi református lelkipásztor, házigazdaként pedig Bartha Alpár unitárius lelkész azt hangsúlyozta, mindenki a legtöbbet adta tehetsége és lehetősége szerint.

A templomfelújítás a Rómer Flóris Terv támogatásával, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában valósult meg az elmúlt négy esztendőben, a munkálatokról Ferenczi Sámuel műemlékvédelmi szakmérnök tartott tegnap rövid bemutatót. Az ünnepi eseményen közreműködött a Jakab Csaba vezette helyi Harmónia vegyes kar és István Ildikó népdalénekes, az ünnepség himnuszaink eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2019-10-28: Közélet - Nagy D. István:

Székely keresztény mivoltunkat megélni (Őrtüzekkel az önrendelkezésért)

Mintegy kétszázan állták körül tegnap este a Sepsiszentgyörgy fölötti Pacé-oldalon a Székelyföld Autonómiájának Napja alkalmával gyújtott őrtüzet, így hirdetve: minden tiltás, elűzési szándék, rombolás és balkanizálási kísérlet ellenére a székelység nem mondott le önrendelkezési követeléseiről. A szónokok biztatására idén is a lángok fénye mellől üzenték Bukarestnek: Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek.
2019-10-28: Jegyzet - Kuti János:

Orban hátán Orbán (Kármentő)

Azt mondják, hogy Viorica Dăncilă Máramarosszigeten egy nagyot bakizott, amikor azt állította: nem gondolta volna, hogy őt Orbán Viktor váltja a miniszterelnöki székben. Pedig Dăncilă asszony nem véletlenül, hanem készakarva mondta, amit mondott. Tesztelni akarta a közvéleményt. Azt is hozzátette, hogy a hasonló nevek ellenére nem összetéveszthető a két úriember, mert hozzáértésben különböznek. Ezzel, gondolom, azt akarta érzékeltetni, hogy mégiscsak jobb lenne Orbán Viktor, mint Ludovic Orban. Ezért a javaslatért azt remélheti, hogy ő viszont megmaradhat miniszterelnök-helyettesnek Viktor mellett.