Elfogadták a magyar javaslatot a NATO–Ukrajna nyilatkozathoz

2019. november 1., péntek, Világfigyelő

A NATO-tagállamok és Ukrajna az utolsó utáni pillanatban, a hivatalos határidő lejárta után elfogadták a magyar javaslatot a NATO–Ukrajna közös nyilatkozattal kapcsolatban. Vagyis a kárpátaljai magyarok melletti kiállás meghozta az eredményét – közölte a külgazdasági és külügyminiszter tegnap.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap előadást tartott a Leideni Egyetemen Hollandiában. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap előadást tartott a Leideni Egyetemen Hollandiában. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS

„Végül mégis figyelembe vették a javaslatainkat, így a közös nyilatkozat határozottan kiáll a jogfosztott magyar közösség mellett, és felszólítja Ukrajnát a nemzetközi szabályok, valamint a nemzetközi szervezetek előírásainak betartására. Ez újra világossá teszi, hogy Ukrajnának a nemzeti közösségek elvett jogait az oktatás és az élet egyéb területein vissza kell adnia” – írta közleményében Szijjártó Péter.

A 150 ezres kárpátaljai magyar közösség, ahogy eddig is számíthatott, a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására, soha nem fogjuk feláldozni őket világpolitikai játszmák oltárán – tette hozzá. „Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Ukrajnával, készen áll az új ukrán vezetéssel a konzultációkra, melyek nyomán remélhetőleg újra fel tudjuk építeni a korábbi jószomszédi kapcsolatainkat. Továbbra is valljuk: új elnök, új remény!” – közölte a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 541
szavazógép
2019-11-01: Közélet - :

Faanyagot foglaltak le

A Kovászna megyei közrendészet munkatársai Barátoson átvizsgáltak egy faanyagot szállító gépkocsit és igazoltatták vezetőjét.
2019-11-01: Világfigyelő - :

Rodostó több figyelmet érdemel

Rodostót sokkal jobban be kellene kapcsolni a magyar emlékezetbe és a magyar turizmusba – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Török–Magyar Kultúrház rodostói átadó ünnepségén mondott beszédében szerdán. A kultúrház a nyugat-törökországi Rodostóban (Tekirdag), a Rákóczi Múzeum mögött található Hikmet Cevik utca 11. szám alatt nyílt meg.