Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

FLOW3 Nemzetközi Mozgásszínházi FesztiválVolitant – Reptében

2019. november 5., kedd, Magazin

Mikromozgások kinagyítva
„Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!” (Pilinszky János)
Góbi Rita az a táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki a táncnyelv sajátos formáját kutatja. Vajdaságban, Újvidéken született, itt kezdte tánctanulmányait, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett oklevelet Budapesten. Számos külföldi rezidencia- és ösztöndíjprogramon vett részt, mint az amerikai OMI DANCE Residency, a Visegrádi Alap VARP-ösztöndíja és a cseh SE.S.TA KoresponDance.

  • Fotó: Piti Marcell
    Fotó: Piti Marcell

Pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd „betáncolta” a független táncszcénát, emellett epizódszerepeket kapott játékfilmekben, majd 2006-ban megalapította a Góbi Rita Társulatot (Góbi Dance Company). Jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos tanára. Rendszeresen tart műhelygyakorlatokat Magyarországon és külföldön egyaránt. Több teljes estés koreográfiát alkotott meg, az utóbbi években külföldi partnerekkel.

A Volitant című szóló előadásával – melyet a FLOW3 részeként láthat a közönség Sepsiszentgyörgyön – bekerült az Aero­waves Twenty18 válogatásába, 2018-ban megkapta a Lábán Rudolf-díjat, továbbá olyan elismerésekkel tüntették ki, mint az újvidéki Infant Festival legjobb előadásának odaítélt díj 2018-ban és a valenciai Festival 10 Sentidos különdíja 2017-ben.

Góbi Rita játszik az energiával, a testrészek külön mozgatásával, szereti a repetitív, miniatűr mozgásokat, és azt, ha a közönség el tud mosolyodni. Munkáját a kísérletezés, a precízen kidolgozott koreográfia jellemzi. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés.

A sepsiszentgyörgyiek már belekóstolhattak az alkotó sajátos stílusába, hiszen az M Studio 2019/2020-as évadának első bemutatóját, a Sírunk, nevetünk című elő­adást Góbi Rita rendezte.

„A munkák során nemcsak magán a darabon, hanem önmagamon is dolgozom, így most is rengeteg mindent átláttam, megértettem. Gyermekkorom óta tisztában vagyok azzal, hogy úgy működöm, mint egy külső kamera, ami kívülről nézi a történéseket. Persze az embernek elementáris vágya, hogy tartozzon valahová, és bennem is van ilyen vágy, de mára elfogadtam, hogy én olyan vagyok, amilyen. Sokat nyitottam a világ felé, így a világ is nyit felém, és ma már nem bonyolítom túl a dolgokat” – vallja az alkotó a TáncBlognak adott interjúban.

A Volitant produkció a „már nem itt” és a „még nem ott” köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Ehhez a produkcióhoz készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

Az előadás a FLOW3 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál harmadik napján, november 15-én 20 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásra jegyek a központi jegyirodában, valamint a biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2019-11-05: Sport - :

Hamilton hatodszor világbajnok (Forma–1)

Címét megvédve hatodszor lett világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki vasárnap az Egyesült Államok Nagydíján másodikként ért célba, és két futammal az idény vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert az összetett pontversenyben.
2019-11-05: Magazin - :

A Trónok harca előzménysorozata

Megrendelte az HBO a Trónok harca előzménysorozatát – jelentette be hivatalosan is a csatorna. A House of the Dragon címre hallgató sorozat ötletgazdái Ryan Condal (Kolónia) és maga a Trónok harca-szerző, George R. R. Martin, a showrunnerek pedig Condal és a Trónok harca több ikonikus részét is rendező Miguel Sapochnik – utóbbi alkotó fogja dirigálni többek közt a bemutató, pilot epizódot is.