Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Adina Vălean lesz az európai biztos

2019. november 7., csütörtök, Belföld

Adina Vălean és Siegfried Mureşan európai parlamenti (EP-) képviselők személyében két jelöltet is javasoltak a Romániának járó európai biztosi posztra – jelentette be tegnap Ludovic Orban kormányfő, hangsúlyozva, hogy a kettős jelölésre vonatkozó döntést közösen hozták Klaus Iohannis államfővel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke – mindkettejük meghallgatása után – a női jelöltet fogadta el, akiről az új kormány (a hatályos törvényeket betartva) a parlament véleményét is kikéri. Az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő, néppárti Adina Vălean jelölése szállításügyi biztosnak némiképp meglepetés, korábban ugyanis az NLP az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöki tisztségét betöltő Siegfried Mureşant nevezte meg. Ursula von der Leyen azonban ragaszkodott a női jelölthöz, és az EP szociáldemokratái is a nemek közötti egyensúly megtartását kérték az alakuló Európai Bizottság elnökétől. Az NLP-ben húsz éve politizáló Vălean – aki Crin Antonescu volt NLP-elnök és korábbi ideiglenes államfő felesége – Románia csatlakozása, 2007 óta tagja az EP-nek, amely 2009-ben az ő jelentését elfogadva hirdetett harcot az unión belüli roaming-díjak korlátozása érdekében.

Az új Európai Bizottságban a dolgok jelenlegi állása szerint 16 férfi és 12 nő lesz, nem számítva az Egyesült Királyságot, amely eddig az ország unióból való kilépésének közelsége miatt nem nevezett meg jelöltet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-11-07: Riport - Váry O. Péter:

Zalai hazanéző / 2.

Rejtőzködő kincsek
Lendva a történelmi Zala része volt, Trianon után Jugoszláviához került, ma Szlovénia legmagyarabb városa. Határmenti település, minden utcanév, minden intézmény felirata kétnyelvű – és ezen senki nem akad fenn, hiszen természetes.
2019-11-07: Világfigyelő - :

Nemzetpolitikai kiértékelő

A Kárpát-medencei óvodafejlesztések, a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program, a testvértelepülési kapcsolatok és a családtámogatások szerepeltek többek között a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási, kulturális, demográfiai és ifjúsági szakbizottsága ülésén – közölte a Miniszterelnökség tegnap.