Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beke–Szőcs-ügyTőkés: értük is szóljanak

2019. november 8., péntek, Belföld

Tőkés László szerint az államfő-választási kampány kiváló alkalmat kínálna arra, hogy az RMDSZ jelöltje felemelje szavát a terrorizmus alaptalan vádjával ártatlanul bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán érdekében. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy véli, az új kormány támogatásának feltételeként az RMDSZ-nek a kézdivásárhelyi fiatalok szabadon bocsátását is meg kellett volna szabnia. Tőkés László szerdán a feketehalmi börtönben raboskodó két fiatalembernél Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő társaságában tett látogatását követően fogalmazta meg álláspontját.

Tőkés László döbbenetesnek nevezte, hogy harminc évvel a Ceaușescu-diktatúra bukása után politikai foglyok ülnek börtönökben. A volt püspök szerint a kézdivásárhelyi fiatalokat politikai megrendelésre, a román titkosszolgálat közreműködésével, az autonómiájáért harcoló székely magyar közösség megfélemlítése szándékával vetették börtönbe. Sajnálatos, hogy kiszabadításuk ügyében többnyire csak egyéni erőfeszítések történnek, az RMDSZ parlamenti frakciója és vezetősége viszont mélységesen hallgat ebben a főbenjáró magyar – kisebbségi – ügyben. Tőkés László úgy véli, míg a magyar államelnökjelölt, Kelemen Hunor és pártbéli társai opportunizmusból vagy taktikai meggondolásból nem tartják fontosnak a két fiatalember képviseletét, nehezen lehet elvárni Klaus Iohannis államelnök és a román politikai osztály segítségét. A volt EP-képviselő szerint az államfőválasztási kampány kiváló alkalmat kínálna arra, hogy az RMDSZ jelöltje felemelje szavát érdekükben, illetve a kormányváltás is kedvező körülmény lehet a helyzetük rendezéséhez. „Német eredetű államelnökünktől és magyar felmenőkkel rendelkező Ludovic Orban miniszterelnökünktől okkal volna elvárható több empátia és szolidaritás meghurcolt foglyaink és a magyarság iránt” – szögezte le a fiatalok feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátását követelve. Az új igazságügyi miniszternek azon megjegyzésére utalva, mely szerint az ország minden polgárának igazságot szolgáltatnak, kijelentette: „Kelemen Hunor pártelnökkel együtt üdvözöljük a Markó Attila, Ráduly Róbert Kálmán és Antal Árpád peres ügyeiben történt kedvező fejleményeket – de hasonló mértékkel mérve ugyanezt várjuk el a párton kívüli székelyföldi testvéreink esetében”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1226
szavazógép
2019-11-08: Belföld - :

Lelkiismereti szavazásra buzdít az EMNP (Államfőválasztás)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mind a hétvégi elnökválasztáson való részvételt, mind pedig a szavazást a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza. Az alakulat bírálja  az RMDSZ-t, hogy elzárkózik a párbeszédtől a másik két magyar párttal, illetve államfőjelöltjük, Kelemen Hunor kampánya során szinte teljesen elhallgatták a magyar sorskérdéseket.
2019-11-08: Belföld - :

Hírsaláta

A SZÓRAKOZÁS ÁRA. 5500 lejre bírságoltak egy gyulafehérvári fiatal nőt, aki megtévesztette a hatóságokat, miután azt jelentette a 112-es egységes segélyhívószámon, hogy ismeretlen helyen tartják fogva. A betelefonáló álnevet adott meg és nem válaszolt a visszahívásokra. A rendelkezésre álló adatok alapján a különleges műveleti csoport és a hírelemzők támogatásával 16 rendőr és négy csendőr indult a nő keresésére, és végül épen, egészségesen megtalálták. A 28 éves nő azt nyilatkozta, azért telefonált, hogy bosszút álljon élettársán, aki állítólag megcsalta. (Maszol)