ElnökválasztásDăncilă elvesztette Moldvát

2019. november 12., kedd, Belföld

A Szociáldemokrata Párt jelöltje, Viorica Dăncilă mindössze tíz megyében vezet az elnökválasztás első fordulója után, ezek egy kivételével mind Románia déli részén vannak. Klaus Iohannis 29 megyében és a diaszpórában győzedelmeskedett, Kelemen Hunor kettőben. A hazai voksok 99 százalékának és a külföldön leadott voksok kétharmadának feldolgozása alapján Iohannis az érvényes szavazatok 37,49 százalékával győzött, míg Dăncilă a voksok 22,69 százalékát szerezte meg. Kettejük részvételével rendezik meg az elnökválasztás második fordulóját november 24-én.

  • Fotó: Hotnews
    Fotó: Hotnews

Viorica Dăncilă a hagyományosan SZDP-s területnek számító Moldva nyolc megyéje közül csak egyben, Botoșani-ban nyerte el a legtöbb szavazatot, ezen kívül Buzău, Ialomița, Giurgiu, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți és Gorj megye választóinak többsége gondolta azt, hogy ő lesz a legjobb államfő. Klaus Iohannis az idén mintegy 400 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban, de azért átvette a vezetést olyan vidékeken is, ahol eddig az SZDP megingathatatlan volt: például Vaslui, Vrancea, Dâmbovița, Brăila, Vâlcea és Bákó megyében, sőt, Teleormanban is 30 százalékos eredményt produkált.

A tegnapi összesítés szerint Klaus Iohannis 3,1 millió, Viorica Dăncilă 2 millió, Dan Barna 1,2 millió, Mircea Diaconu 785 557 (9,17 százalék), Theodor Palelologu 487 785 (5,69 százalék) szavazatot kapott. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közlése szerint 8 546 545 érvényes szavazatot adtak le november 10-én.

A belföldi részvétel elmaradt a korábbi elnökválasztások első fordulójában mért, 50 százalékot mindig meghaladó értékektől: a hazai választói névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka járult vasárnap az urnákhoz.

 

További harcra szólít az államfő

Nagyobb győzelmet arattunk az SZDP fölött, mint bármikor az elmúlt 30 évben – jelentette ki Klaus Iohannis államfő mindjárt az exit poll eredmények ismertetése után. „Soha még a románok nem szavaztak ilyen sokan és ennyire egyértelműen az SZDP ellen, és ez óriási előrelépést jelent Románia számára” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy csata, a második forduló még hátravan, és együttműködésre szólította fel azokat, akik „egy normális Romániát” akarnak: az USR–PLUS szövetséget, a Népi Mozgalom Pártot és az RMDSZ-t is. Hozzátette: az SZDP szavazóiról sem feledkeznek meg, hiszen ők is érdekeltek a közpénzek jó felhasználásában, kórházakban, autópályákban, nyugdíjakban és helyes, mindenki által betartott törvényekben.

 

Az SZDP nyílt vitát kér

Nyilvános vitára hívja Klaus Iohannis államfőt, hogy kielemezzék az eddigi megvalósításokat és a jövőbeni terveket – jelentette be tegnap Viorica Dăncilă. Az SZDP elnöke és államfőjelöltje nevében kampányfőnöke, Lia Olguţa Vasilescu két nyilvános vita megszervezését kérte az NLP elnökválasztási kampányát vezető Dan Motreanutól, és az időpont kiválasztását is rábízta. Az SZDP szerint a jelöltek közti vita hiánya a választási kampány egyik gyenge pontja volt, és a második forduló előtt a versenyben maradt politikusok tartoznak egy nyílt és őszinte eszmecserével az állampolgároknak. Ami a szavazatok átirányítását illeti, Dăncilă úgy nyilatkozott: nem szándékszik egyetlen olyan jelölttől sem támogatást kérni, aki kiesett az első fordulóban, hanem egyenesen a román néphez fordul, a román néppel akar párbeszédet folytatni, bizalmat kell ébresztenie a románokban, „függetlenül attól, hogy kire szavaztak az első fordulóban”.

 

Barna Iohannist támogatja

Klaus Iohannis államfő újraválasztását támogatja az USR–PLUS szövetség a második fordulóban Viorica Dăncilă exkormányfővel szemben – jelentette be tegnap Dan Barna, az USR elnöke, a szövetség államfőjelöltje. Barna – akit sokan esélyesnek tartottak arra, hogy Iohannis kihívója legyen a második fordulóban, de kevesebb szavazatot kapott, mint pártja a májusi EP-választásokon, és így harmadik helyen végzett az első fordulóban – közölte, hogy nem mond le a pártelnöki tisztségről.

Elismerte, jobb eredményt remélt, és részint az ő hibája, hogy nem sikerült több választót a maga oldalára állítania, de szerinte az USR–PLUS így is bebizonyította, hogy az ország harmadik legfontosabb politikai ereje, amely képes új lendületet adni és alternatívát kínálni a román politikának. A sajtóértekezleten Dacian Cioloş, a PLUS elnöke, az USR–PLUS kormányfőjelöltje is jelen volt, aki megerősítette, hogy a két párt választási szövetsége nem bomlik fel. A volt miniszterelnök, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció vezetője úgy értékelte, hogy az elnökválasztáson elért eredmény nem tükrözi az USR–PLUS szövetség választási potenciálját. Cioloş szerint a Nemzeti Liberális Párt sem kormányozhat (sokáig) egyedül, és szüksége lesz az USR–PLUS támogatására. Az USR–PLUS minden támogatást megad Iohannisnak az elnökválasztás második fordulójában, ugyanakkor szeretne politikai programjáról, az ország modernizálását célzó terveiről egyeztetni az államfővel – mutatott rá Cioloş.

A reméltnél gyengébb eredményt ért el Mircea Diaconu színész is, aki azonban azt nyilatkozta, hogy egyik jelöltre sem szavaz a második fordulóban, és ugyanezt mondta a Pro Románia elnöke, Victor Ponta is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2019-11-12: Közélet - Ferencz Csaba:

Kelengyés ládák üzenete (Festett bútorok a zabolai csángó múzeumban)

Majdminden székelyföldi tájegység festett hozományládája megcsodálható a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum legújabb kiállításán. A székely festett bútorokból összeállított kiállítás darabjait Domokos Levente restaurálta, a gyűjteményt Haszmann Pál Péter, a csernátoni múzeum nyugalmazott vezetője mutatta be.
2019-11-12: Belföld - :

Hírsaláta

URNA LETT A BÖDÖNBŐL. Műanyag hordót használtak szavazóurnaként egy Vâlcea megyei faluban. Az eredeti megoldást Şuşani község hat szavazókörzetében alkalmazták, Gheorghe Constantinescu polgármester elmondása szerint nem is először: a májusi EP-választáson is ilyen hordókat használtak urnaként, de akkor ez senkit nem zavart, és most is tökéletesen megfelelnek a célnak. A polgármester nem tartja szabályellenesnek, hogy káposztásbödönöket használjanak szavazóurnának, azt viszont szégyenli, hogy ezzel kerültek be az országos sajtóba. (Transindex)