Európai BizottságNem védik, előmozdítják az „európai életmódot”

2019. november 14., csütörtök, Világfigyelő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bírálatok nyomán az európai életmód védelméért felelős bizottsági tárca megnevezését az európai életmód előmozdítása elnevezésre változtatta – közölte az illetékes uniós szóvivő tegnap.

  • Fotó: EPA / Clemens Bilan
    Fotó: EPA / Clemens Bilan

A portfólióhoz tartozik a migráció ügye is, s számos európai parlamenti (EP-) képviselő, jogvédő szervezet és több tagállam hangoztatott véleménye szerint elfogadhatatlan az elnevezés, ugyanis szerintük szélsőjobboldali retorikát idéz, azt sugallva, hogy például a menedékkérők fenyegetést jelentenének a kontinens kultúrájára.

Ursula von der Leyen a kérdéses portfólió alá számos területet besorolt a munkaerőpiactól, az oktatástól és a sporttól a migráción és a menedékjogon keresztül egészen a biztonsági unióig. A bevándorlás más kérdései, például a határellenőrzés azonban a belügyi biztoshoz tartoznak majd.

A tárcát a korábban a brüsszeli testületvezető szóvivőjeként dolgozó görög Margarítisz Szkínász kapja.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint ez sem tartható, különösen az után, hogy a megválasztott elnök felkérte a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormányfőjét, hogy nevezze meg ő is a jelöltjét, mondván, ez jogi kötelessége a brexit halasztása miatt, még ha korábban ez ellen is foglalt állást.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor. A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-11-14: Világfigyelő - :

Víz alatt Velence

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet tegnapra virradó éjszaka rekordmagasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Velencében továbbra is esik az eső, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba. Az óvodák, iskolák tegnap is zárva tartottak. A készültséget péntekig meghosszabbították.
2019-11-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bejárni, megismerni Sepsiszentgyörgyöt

A megyeszékhely épített örökségének népszerűsítését, a város megismerését tűzte ki célul az a hiánypótló kiadvány, melyet a Turulmadár Ifjúsági Iroda csapata jelentetett meg. A kisdiákok számára készült városjáró munkafüzet leírásokkal, útvonaltervekkel és feladványokkal ösztönöz barangolásra, alkotói azt remélik, hogy pedagógusok segítségével sikerül felfedezni a várost, és ezáltal erősíteni az otthonérzést a gyermekekben.